Časopis FrankopanFrankopan broj 44, ožujak 2018

1. ožujka 2018.

Dragi sugrađani, veliko mi je zadovoljstvo što vas, kao gradonačelnik, prvi put mogu pozdraviti u uvodu novog broja „Frankopana“. Svaki broj „Frankopana“ prigoda je upoznati vas s događajima, radom, aktivnostima, projektima, planovima i ciljevima za koje se zalaže i na kojima radi gradska uprava. Vrijeme zaista brzo leti, proljeće je tu, i već je deset mjeseci od kada sam preuzeo dužnost gradonačelnika.

To je dovoljno vremena za sagledavanje postojećeg stanja i definiranje budućih planova i koraka razvoja grada. Posebno me raduje prisutnost precizne slike onoga što će se događati u sljedećem kratkoročnom i dugoročnom razdoblju. Imam jasnu viziju po kojoj ćemo kroz brojne projekte sanirati postojeća stanja i lokacije, nužne za ono što slijedi, ciklus razvoja potencijala Kraljevice.

Ovdje otvoreno želim istaknuti ono što smo u proteklom razdoblju napravili i što planiramo napraviti, trudeći se, iz dana u dan, dodatno podići visoko postavljenu ljestvicu.

U mandat smo krenuli sanacijom i obnovom sunčališta na Oštru ispred Doma za djecu invalide i „mula“ na rtu Lipica, u sklopu programa i razvoja očuvanja pomorskog dobra, a kako bi osigurali što bolje uvjete za sezonu kupanja. KD Vodovod i Kanalizacija Rijeka izveo je radove na rekonstrukciji sanitarne odvodnje i vodoopskrbe u Jakovčićevoj ulici, a grad je u ovoj investiciji sudjelovao iznosom za uređenje dijela oborinske odvodnje i popravka gornjeg sloja asfalta prilaza kućama. Time je nakon tridesetak godina stanarima riješeno pitanje kanalizacije i vodovoda, odvodnje oborinskih voda, a uz to su i uređeni prilazi kućama.

U suradnji sa Županijskom upravom za ceste, slijedila je obnova i uređenje ulice Kalina s udjelom grada u iznosu od 580.000 kuna, sanacija mreže oborinskih voda i novi upojni bunar za koji je osigurano dodatnih 134.000 kn, a kojim će naselje Carovo, za jakih oborina, biti rasterećeno vodenih bujica. Ovim projektom ulaz u Kraljevicu postaje i ostaje uređen, s povećanom širinom kolnika i novim pješačkim nogostupima.

Završen je projekt rekonstrukcije ulice Podbanj (1.faza) s udjelom grada od 1,2 milijuna kuna u suradnji sa Vodovodom i kanalizacijom, kojim je cijelo naselje nakon godina čekanja dobilo novi izgled i kolnik s pješačkim nogostupima, parkingom, s instalacijama vodovoda i kanalizacije i oborinskom odvodnjom.

Trenutno je u tijeku obnova i uređenje staza na groblju Kraljevica u vrijednosti od 170.480 kuna, kao i početak radova na uređenju pristupne ceste za novi centar u Šmriki, zgrada POS-a. Proces javne nabave za izbor privatnog partnera kojem će se ugovorom o JPP povjeriti upravljanje javnom rasvjetom je uspješno priveden kraju. Pristupit će se osnivanju Društva posebne namjene i realizaciji ugovora vrijednog 7,24 milijuna kuna za razdoblje od 15 godina. Očekuje se zamjena svih rasvjetnih tijela energetski prihvatljivijim i učinkovitijim modelom u narednih 12 mjeseci.

Prema interesu investitora odrađen je i postupak davanja u koncesiju kulturnog dobra. Koncesija se odnosi na podrum dvorca Frankopan u koji će se uložiti 2,1 milijuna kuna za uređenje i stavljanje u turističko – ugostiteljsku funkciju. Postojeća gradska uprava od mog dolaska na mjesto gradonačelnika osim gore navedenih projekata, uspješno je s 550.000 kuna financijski popratila i obnovu ceste Rovina, faze radova na uređenju unutrašnjosti Frankopana po kojima su dovršeni radovi popločenja atrija i galerije na prvom katu. Provedeni su konzervatorsko-restauratorski istražni radovi te je napravljen elaborat, studija s preporukama za obnovu dvorca i stavljanja dvorca Frankopan u održivu funkciju. Ugovorena
je i izmjena projektne dokumentacije za uređenje okoliša dvorca sukladno uvjetima konzervatora.

Nedavno je nakon počeka započela i otplata kreditne obveze od 1,8 milijuna kuna za projekt uređenja ambulante. Ubrzo nakon preuzimanja dužnosti uspjeli smo, u dogovoru s vlasnikom, riješiti pitanje derutne i opasne zgrade “Neptuna“ na Bakarcu, za koju mnoge od nas vežu lijepe uspomene, ali koja je tijekom vremena postala ruglo grada kroz
dugi niz godina.

Posebno ističem dobru suradnju s ravnateljicom Lučke Uprave te fazu uređenja operativnog dijela rive s priključcima struje i vode za potrebe plovila, novim klupama i elementima, pri čemu posebno naglašavam dobar odnos s Ministarstvom pomorstva prometa i infrastrukture čije su zasluge u ovom projektu najveće i za što su izdvojili 700.000 kn.

Emocijama prožeto porinuće broda “Četiri zvonika“ za Rapsku plovidbu, nakon osam godina u našem gradu uz mnoštvo ljudi, gostiju i uzvanika te prisustvo ministra pomorstva, državnih tajnika, župana, saborskih zastupnika, kolega gradonačelnika jest zasigurno najznačajniji događaj u proteklih deset mjeseci. Nedavna primopredaja broda uz kumstvo predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović jest čin koji pruža nadu i optimizam u budućnost brodogradnje na ovim prostorima, na navozima starim gotovo 300 godina jednim od najstarijih u svijetu. Tu posebno ističem odličnu suradnju s tvrtkom “Dalmont“.

Sve gore navedeno smatram tek početkom, zagrijavanjem za jednu uzbudljivu vožnju koja nas očekuje, vožnju kojoj se prepuštamo puni motiva, energije, vjere i optimizma…Vrijeme proteklih deset mjeseci iskoristili smo, a i koristimo ga za niz priprema i radnji kojima bi se realizirao čitav niz prevažnih projekata za naš grad, kako ne bismo kasnili u dinamici i kako bismo na što bolji način iskoristili sve što nam se nudi iz EU fondova, pomoći ministarstava, županije, odnosno na aktivnosti vezane za pripremu dokumentacije i projekata, apliciranje na razne natječaje te na čitav niz za grad važnih sastanaka i aktivnosti.

što nas očekuje…

Kao partner Primorsko-goranskoj županiji sudjelujemo u projektu „Putovima Frankopana“ koji smo prijavili u sklopu mjere 6.c.1.1. „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. Prije nekoliko dana imali smo se prilike upoznati s novim idejnim rješenjem okoliša Frankopana usklađenim sa zahtjevima konzervatora. Projekt “Putovima Frankopana“ kreće k realizaciji, projekt u kojem je grad aktivan partner Županiji i Ministarstvu regionalnog razvoja, jedan je od najvažnijih na području grada, a po kojem bi se u potpunosti uredio centar za posjetitelje, sanitarije, pročelje, stolarija i okoliš dvorca, i koji bi po dinamici trebao biti gotov krajem 2019. godine. Vrijednost projekta je oko 20 milijuna kuna.

U suradnji s Lučkom Upravom, Županijom i na prvom mjestu Ministarstvom pomorstva prometa i infrastrukture nakon nedavno potpisanog Sporazuma, najvećeg u novijoj povijesti Kraljevice, zajednički krećemo u realizaciju projekta nove lučice Carovo, koji godinama čeka na realizaciju i koji će uz projekt “Putovima Frankopana“ dati potpuno novi
izgled zapadnom dijelu Kraljevice. Vrijednost projekta je oko 7,5 milijuna kuna. Također planiramo kasnije realizirati projekt uređenja lučice Črišnjeva.

Projekt energetske obnove i uređenja osnovne škole, u kojem je grad aktivan partner županiji s udjelom EU sredstava, kreće u lipnju ove godine i time će škola, nakon 40 godina, dobiti novi izgled s novom stolarijom, uređenim pročeljem i krovom. Vrijednost projekta je oko 3,8 milijuna kuna. Po rješavanju dokumentacije prionut ćemo uređenju danas zapuštenih sportskih igrališta pored škole kako bi postala reprezentativna mjesta za okupljanje mladih.

U planu je, po sličnom principu, kroz mjeru energetske obnove uz pomoć EU fondova, konačno nakon gotovo 40 godina, urediti pročelje, stolariju i krov Doma kulture i sporta.

Kroz projekt aglomeracije Rijeka europski grad kulture, u procesu smo pripreme dokumentacije kako bi prostor Kaštela Zrinski-ljetne pozornice, potpuno uredili i kako bi taj prostor postao “srce grada“. U tom smo procesu vrlo aktivni i prostor zamišljamo kao tržnicu u povijesnom zdanju s mogućnošću korištenja za razne kulturne i glazbene
sadržaje.

Projekt Trga Svetog Nikole nismo odbacili, već zajedno s konzultantima za EU fondove i s ministarstvima radimo na pronalaženju najboljih rješenja kojima bismo projekt realizirali. Projekt novog centra Šmrike sa zgradom POS-a se aktivno nastavlja i u tijeku je početak radova na pristupnoj cesti te ishođenje dokumentacije za trg i samu zgradu. U cijelom projektu grad sudjeluje s 1,6 milijuna kuna. Na sličan način planiramo kasnije, u suradnji s Ministarstvom branitelja, realizirati projekt zgrade sa stanovima za branitelje. Priprema se dokumentacija za uređenje plaža Oštra, od kupališta do područja Lipice, kako bismo na jesen mogli aplicirati na natječaje pri Ministarstvu turizma i prema EU sredstvima. Očekujemo Oštro u novom ruhu u skorom vremenskom razdoblju. U tijeku je i priprema dokumentacije za značajno proširenje groblja u Kraljevici.

Prioritet su i izgradnja ceste za Oštro uz brodogradilište na čemu intenzivno radimo, nastavak dionice Podbanj 2, Podbanj 3, Randićeve te uređenje niza ostalih cesta na području cijele jedinice lokalne samouprave u Bakarcu i Križišću. Intenzivno radimo na donošenju urbanističkih planova za pojedine stambene, poslovne, turističke i sportsko rekreativne zone na području grada, a kako bismo privukli investitore i potencijalne buduće stanovnike našeg grada. Vrlo smo aktivni na iznalaženju rješenja za danas derutnu bolnicu u Kraljevici, a razgovori koje vodimo s potencijalnim investitorima su intenzivni te vjerujem da ćemo iznaći način kako bi se ovaj “vrući krumpir“ grada riješio. Već smo obavili radne sastanke s novim vlasnicima sada derutnog hotela “Praha“ na Oštru, a koji bi uskoro trebao biti potpuno obnovljen.

Na kraju, ali i na početku najveći strateški projekt koji nas očekuje je projekt kanalizacije aglomeracija Kraljevica po kojem ćemo uz EU sredstva kao aktivni partner s Ministarstvom , Vodovodom i Kanalizacijom, realizirati projekt koji će osigurati realizaciju mreže od 37 km instalacija kanalizacije i 17 km instalacija vodovoda uz pročistač otpadnih voda. Po tome smo već odradili čitav niz radnih sastanaka i same IV. izmjene prostornog plana su planirane s ciljem pripreme za realizaciju ovog projekta, koji bi u potpunosti trebao biti gotov do kraja 2023. Vrijednost čitave investicije jest od 120 – 150 milijuna kuna.

Kao što vidite, nakon završenih izbora nismo stali, već dodatno i stalno stišćemo papučicu gasa nastojeći ostvariti sve prilike koje se otvaraju. Svi gore navedeni projekti, a ima ih dvadesetak, od velike su važnosti i njihova realizacija je preduvjet za ono što tek slijedi, a to je razvoj grada dugoročno, s povećanim gospodarskim, populacijskim i u konačnici proračunskim učincima. No, sve to je ništa ako zaboravimo na najvažnije, na čovjeka. Čovjek mora biti u središtu svih naših aktivnosti. Kao gradonačelnik želim uvijek i stalno u prvi plan staviti čovjeka, brigu za one najmanje, najslabije, bolesne i nemoćne, za stare, mlade i njihovu budućnost. Zato i jesam na prvoj sjednici gradskog vijeća kao gradonačelnik rekao da me od betonskih sunčališta, cesta, zgrada i dvoraca više zanimaju ljudi, njihovi problemi, djeca, stari. Sve ovo što radimo, sve ovo za što ste nam dali mandat i povjerenje bilo bi izigrano kada ne bismo prepoznali čovjeka…

Značajna potpora potreba u sportu i tehničkoj kulturi, kao i javnih potreba u kulturi, odgoju i obrazovanju, socijalnoj skrbi i zdravstvu posebno je važna. Financiranje Narodne knjižnice i čitaonice Kraljevica, suradnja više dionika udruga, Turističke zajednice i Grada. Sve je to izuzetno važno.Obilježili smo i Dan Grada Kraljevice, Sv. Nikolu, uz svečanu sjednicu, brojne goste i događanja vezana za taj dan, poput tradicionalnog “Hodočašća pomoraca“ uz nastup klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj. Ugostili smo posebnog gosta banjalučkog biskupa Franja Komaricu, čiji smo i sami gosti bili na emotivnom putovanju zajedno sa zborom “Zvijezda Danica“ u Banja Luci, u sklopu humanitarne akcije “Na krilima glazbe i mira“.

Vezano za socijalnu politiku Grada Kraljevice nastavljeno je financiranje pomoći u prehrani, podmirivanja troškova stanovanja, prijevoz učenika i umirovljenika, sve prema planu Proračuna za najugroženije stanovnike Grada Kraljevice. Povećane su potpore za novorođenu djecu, redovno je financiranje programa Crvenog križa i palijativne skrbi, financirali smo i tečaj za trudnice. Što se tiče potreba u odgoju i obrazovanju sudjelujemo u participiranju troškova vezanih za produženi boravak u Osnovnoj školi „Kraljevica“, rad logopeda na usluzi i školskoj i vrtićkoj djeci, rano učenje informatike, izvannastavne aktivnosti i prijevoza učenika i studenata. Potpisano je i 30 Ugovora o stipendiranju u školskoj 2017/2018 godini s 9 studenata i 21 učenikom, od čega je jedna stipendija prema socijalnom kriteriju. To je najveći broj ikada dodijeljenih stipendija. Također, dodijeljeno je 10 nagrada za izvrsnost u školskom uspjehu. Važno je napomenuti da je u školskoj godini 2017/2018 Grad Kraljevica nabavio potrebne udžbenike za sve učenike Osnovne škole „Kraljevica“. Besplatni udžbenici bit će osigurani i u budućem razdoblju. Za potrebe suvremenih oblika poučavanja i osuvremenjivanja nastave, Grad je Osnovnu školu Kraljevica opremio i s više pametnih ploča.

Dječji vrtić „Orepčići“ je započeo pedagošku godinu i kapacitet vrtića je maksimalan u skladu s pedagoškim standardima. U ovoj pedagoškoj godini upisano je 130 djece. Upisana su sva prijavljena djeca. Također, predviđeno je i održavanje predškole za djecu koja nisu u sustavu predškolskog odgoja. Važno je reći, zadržan je standard predškolskog odgoja i cijena za roditelje nije rasla. Što se tiče investicija u vrtiću, uređen je sanitarni čvor i garderoba za odgojiteljice, promijenjen je dio stolarije i jedna skupina je opremljena novim namještajem i opremom.

Prijavili smo i dobili projekt javnih radova u sklopu socijalnih usluga. Sa Zavodom za zapošljavanje Ugovoreno je financiranje rada jedne gerontodomaćice, čime se povećala briga za osobe starije životne dobi…

Dragi moji sugrađani, radujmo se onom što dolazi, radujmo se gore navedenim projektima. Kao što sam rekao, vožnja je tek počela. Radujmo se svakom danu, svakoj prilici, jedni drugima i zajedno stvarajmo novu Kraljevicu…jer naš odabir je Kraljevica.

Vrijeme je najvećeg kršćanskog blagdana USKRSA. Svima vama želim čestitati Svetkovinu vjere. Čestitati nekom znači dijeliti s drugima ono što se čestita, znači dijeliti i davati sebe. Darivanjem sebe bližnjima u uskrsno vrijeme poslat ćemo najljepšu čestitku.

Od srca vam svima želim Sretan i blagoslovljen Uskrs i obilje radosti u zajedništvu.

Vaš gradonačelnik

Sličan sadržaj

X
Skip to content