Izbori članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske 2024

Izbori članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske 2024. održat će se u nedjelju, 9. lipnja 2024.

Izbori se provode na biračkim mjestima na području Republike Hrvatske i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. Članovi u Europski parlament biraju se na neposrednim izborima, na temelju općeg, slobodnog i jednakoga biračkog prava s tajnim glasovanjem na vrijeme od pet godina. Temeljem Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u Europski parlament bira se 12 članova iz Republike Hrvatske.

Raspisivanje izbora

Predsjednik Republike Hrvatske je 15. ožujka 2024. godine donio Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Državno izborno povjerenstvo utvrdilo je redoslijed izbornih radnji i tijek rokova.

Uvid u registar birača

Zastupnike u Europski parlament biraju, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života. Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Birači mogu izvršiti pregled, dopunu i promjenu podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju. Rok za podnošenje zahtjeva istječe u srijedu, 29. svibnja 2024. godine.

Birači s prebivalištem u Kraljevici mogu izvršiti pregled, dopunu i promjenu podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta te prethodnu registraciju, u Uredu za opću upravu u Rijeci, Riva 10, soba 220 i 221 (II. kat, stubište B). Informacije se mogu dobiti na telefon 051/354-443 i 051/354-445 od 08,30 do 15,30 sati ili putem elektroničke pošte, e-mail adrese: registar.biraca@pgz.hr.

Dodatne informacije vezane uz registar birača mogu se naći na mrežnim stranicama Primorsko-goranske županije.

Članovi stalnog sastava Gradskog izbornog povjerenstva Grada Kraljevice:

 1. Iva Smokvina Dadasović, predsjednica
 2. Ana Prodan Mogorović, članica
 3. Natali Talan Mrass, članica
  1. Jasna Kovačev, zamjenica predsjednice
  2. Tamara Juretić Zubović, zamjenica članice
  3. Marija Predovan Matoković, zamjenica članice 

Sjedište Povjerenstva: Frankopanska 1a

Kontakt podaci:
Telefoni: 091/1155772
E-mail adresa: gip.kraljevica@izbori.hr

Obvezatne upute i obrasci nalaze se na internet stranici Državnog izbornog povjerenstva http://www.izbori.hr

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 2024.

Članovi stalnog sastava Gradskog izbornog povjerenstva Grada Kraljevice:

 1. Iva Smokvina Dadasović, predsjednica
 2. Ana Prodan Mogorović, članica
 3. Natali Talan Mrass, članica
  1. Jasna Kovačev, zamjenica predsjednice
  2. Tamara Juretić Zubović, zamjenica članice
  3. Marija Predovan Matoković, zamjenica članice

Sjedište Povjerenstva: Frankopanska 1a

Kontakt podaci:
Telefoni: 091/7847773
Faks: 281 419
E-mail adresa: gip.kraljevica@izbori.hr

Obvezatne upute i obrasci nalaze se na internet stranici Državnog izbornog povjerenstva http://www.izbori.hr

Predsjednik Republike Hrvatske je 15. ožujka 2024. godine donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u srijedu, 17. travnja.

Izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske održat će se u utorak, 16. travnja 2024. godine i u srijedu, 17. travnja 2024. godine.

U Hrvatski sabor bira se 151 zastupnik:

 • 140 zastupnika u Hrvatski sabor, ne računajući zastupnike nacionalnih manjina i zastupnike koje biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, bira se tako da se područje Republike Hrvatske podijeli na deset izbornih jedinica (od I. do X.) te se u svakoj izbornoj jedinici bira 14 zastupnika u Hrvatski sabor,
 • 3 zastupnika u Hrvatski sabor biraju birački koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj na temelju lista u posebnoj XI. izbornoj jedinici i
 • 8 zastupnika u Hrvatski sabor biraju pripadnici nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj u posebnoj XII. izbornoj jedinici koju čini područje Republike Hrvatske.

Uvid u registar birača

Zastupnike u Hrvatski sabor biraju, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života.

Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave  https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Birači mogu izvršiti pregled, dopunu i promjenu podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju. Rok za podnošenje zahtjeva istječe u subotu, 6. travnja 2024. godine.

Birači s prebivalištem u Kraljevici mogu izvršiti pregled, dopunu i promjenu podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta te prethodnu registraciju, u Uredu za opću upravu u Rijeci, Riva 10, soba 220 i 221 (II. kat, stubište B). Informacije se mogu dobiti na telefon 051/354-443 i 051/354-445 od 08,30 do 15,30 sati ili putem elektroničke pošte, e-mail adrese: registar.biraca@pgz.hr

Predsjednički izbori 2019

 • Predsjednički izbori – Biračka mjesta
 • Dežurstvo Matičnog ureda Kraljevica na dan izbora
  Lokacija za izdavanje potvrda na dan izbora za područje Grada Kraljevice je Matični ured Kraljevica, Palih boraca 4, telefon 281-336
X
Skip to content