Frankopan broj 48, prosinac 2019

1. prosinca 2019.

Drage sugrađanke i sugrađani, u Vašim je rukama novi broj lista “Frankopan” u kojem možete ukratko pronaći sažetke o odrađenim projektima u proteklom razdoblju, komunalnim aktivnostima, raznovrsnim društvenim i kulturnim događanjima Grada, aktivnostima naših Udruga i sportskih klubova, ustanova i pojedinaca koji su svojim radom i uspjehom zaslužili biti dio lista “Frankopan”.

Iza nas je dugo i toplo ljeto popraćeno raznovrsnim događanjima i manifestacijama. Bogat kulturno-umjetnički i zabavni program “Leta va Kraljevici” probudio je sva naša mjesta. Zajedno smo se zabavljali i družili na Križišću, Bakarcu, u Šmriki i Kraljevici. Manifestacija pomalo postaje sve prepoznatljivija među domaćim, ali i stranim posjetiteljima te dobiva vrijednost koju i zaslužuje, što nas posebno veseli. Presjek “Leta va Kraljevici” možete pronaći u nastavku “Frankopana”.

Dolaskom jeseni, zazvonilo je školsko zvono za sve školarce. No, po prvi put zazvonilo je za naše prvašiće kojih je ove godine još više nego lani. Ta nas činjenica posebno raduje,
daje nam nadu u budućnost i snagu da se još više trudimo i još više ulažemo u bolji standard naših građana. I ove smo godine za sve naše osnovnoškolce, uz već standardne
potpore i mjere, osigurali besplatne radne biljžnice, pribor za likovni i tehnički, a prvašiće su na prvi dan škole na njihovim klupama dočekali pokloni. Prvašići sretno!

Ovo smo ljeto imali čast i zadovoljstvo ugostiti predsjednicu Republike Hrvatske, Kolindu Grabar-Kitarović. Predsjednica je u sklopu svog boravka u Kraljevici
posjetila brodogradilište, odnosno tvrtku Dalmont d.o.o., novoizgrađenu lučicu Carovo i dvorac Frankopan. Iskoristili smo tu prigodu i predsjednici ukratko ispričali o projektima
i potencijalima Grada Kraljevice te ih i obišli. Sudeći prema zanimanju koje je pokazala, podršku predsjednice imat ćemo i u budućnosti te se unaprijed radujemo njenoj ponovnoj posjeti.

Zahvaljujući Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, nastavili smo ulagati u pomorsko dobro na području našeg grada. Uredili smo sunčališta na Oštru i Bakarcu te lukobran na kupalištu Oštro u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna. No, tu ne stajemo s uređenjem obalnog dijela grada, prijavom projekta uređenja plaže Oštro-Lipica na javni poziv Ministarstva turizma dodjeljena nam je potpora u iznosu od 388.000 kuna te ćemo do sljedeće sezone imati uređenu Lipicu.

Putem natječaja Primorsko-goranske županije “Ulaganje u projekt iz područja turizma, podizanje kvalitete i standarda turističke ponude”, dobili smo 30 tisuća kuna te smo na šetnici Oštro postavili dvije Pametne klupe koje, osim svoje primarne funkcije, pružaju i mogućnost punjenja digitalnih uređaja, besplatni internet signal, USB i bežično punjenje pametnih telefona i tableta.

Također, zahvaljujući Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koje je izdvojilo 6,3 milijuna kuna, svečano smo otvorili novouređenu, prekrasnu lučicu Carovo u ukupnoj vrijednosti od 7,3 milijuna kuna koja je svojim izgledom promijenila vizuru našega grada. U neposrednoj blizini lučice, dvorac Frankopan iz dana u dan poprima novi izgled. Nakon uređenja posjetiteljskog centra i sanitarija završena je još jedna komponenta Primorsko-goranske županije, a to je uređenje stolarije i fasade dvorca Frankopan. Složit ćete se, dvorac s novom fasadom zaista izgleda veličanstveno!

U tijeku su konzervatorsko-restauratorski radovi uređenja kamene plastike stupova u unutrašnjosti atrija, za koje smo po javnom pozivu Ministarstva kulture dobili 370.000 kuna. Također, nastavljamo sa svojom komponentom uređenja okoliša te uskoro očekujemo početak radova na okolišu dvorca, u vrijednosti od 9,3 milijuna kuna, čime će naš dvorac u potpunosti zablistati.

U proteklom razdoblju nastavili smo ulagati i u komunalnu infrastrukturu te smo obnovili dio Randićeve ulice. Obnova je uključivala sanaciju oborinske odvodnje i novi asfaltni sloj kojim je ulica dobila potpuno drugačiji izgled. Novim asfaltom obnovljena je i Dražica u Kraljevici te više manjih točaka kojima je bila potrebna sanacija. Asfaltirana je derutna i vrlo loša dionica u Velom Dolu na Križišću, gdje smo potpuno novim asfaltom obnovili otprilike 400 m ceste i time pružili uređeniji pristup kućama i prolaz mještanima Velog Dola. Zahvaljujući Županijskim cestama i vrlo dobroj suradnji koju imamo s njima, asfaltirana je dionica županijske ceste Križišće-Drivenik.

Nastavljamo ulagati u komunalnu infrastrukturu te ćemo u skorom razdoblju obnoviti Podbanj 2, Mali Dol u Križišću, pripremamo dokumentaciju za Turkovićevu ulicu… Na natječaj LAG-a Vinodol prijavili smo izgradnju i opremanje dječjeg parka u Šmriki kojim će djeca dobiti još jedno mjesto za igru, opremljeno modernim spravama.
Uskoro očekujemo rezultate natječaja i početak radova na parku u blizini Doma “Ivica Turina”.

Odradili smo sve pripremne radnje potrebne za izgradnju POS-ovih stanova u Šmriki te uskoro očekujemo potpisivanje ugovora o međusobnim pravima i obvezama s APN-om i
raspisivanje javne nabave za izvođača radova. Do kraja godine očekujemo raspisivanje natječaja od strane LAGUR-a, gdje ćemo prijaviti izgradnju i opremanje šetnice
Neriz. Sva potrebna dokumentacija kojom je definiran budući izgled šetnice je pripremljena, a buduća novouređena šetnica svojim izgledom izmamit će šetače!

Ne smijemo zaboraviti aktivnosti naših mjesnih odbora koji vrijedno sudjeluju u organizaciji mjesnih blagdana, raznoraznih događanja i manifestacija. Svaki mjesni odbor na svoj način doprinosi svom mjestu te se ovim putem zahvaljujem mjesnim odborima, na čelu s predsjednicama, na angažmanu, radu i trudu za boljitak svog mjesta. Koliko su bili aktivni i vrijedni možete vidjeti u nastavku ovog broja “Frankopana”. KUD-ovi, Udruge, sportska društva i klubovi provodeći svoje aktivnosti daju život našem gradu. Dobra suradnja i dobro osmišljeni programi svih naših dionika daju nam nadu da naš grad ima budućnost i živi u pravom smislu te riječi, jer bez energije, entuzijazma, volje i želje ljudi, ceste i objekti ne vrijede ništa. U toj brojnosti uvijek iskoči pokoje ime, a mi zaista možemo biti ponosni jer Kraljevica ima jako puno takvih imena. U ovom broju “Frankopana” to je Antonio Franko, mladić iz Kraljevice, osvajač prvog europskog paratriatlonskog odličja za Hrvatsku, koji je svojim uspjehom ušao u povijest hrvatskog paratrijatlona.

Brojni prijatelji i sugrađani dočekali su Antonia i priredili mu doček kakav zaslužuje. O spektakularnom dočeku koji je ujedinio velik broj sugrađana, također pročitajte u nastavku… Na posljednoj stranici “Frankopana” pogledajte program “Mikuljne 2019” koji smo pripremili kako bi zajednički dostojno proslavili Dan našeg grada i nadolazeće blagdane. Program je osmišljen na način kako bi u njemu mogli sudjelovati svi građani dobre volje. Cijeli prvi tjedan u prosincu proći će nam u veselom slavljeničkom tonu.

Drage sugrađanke i sugrađani, koristim ovu priliku i čestitam vam Dan grada te pozivam svojim prisustvom uveličati proslavu “Mikuljne 2019”. Nadam se zajedničkom druženju s vama i s radošću vas očekujem! Do sljedećeg broja, srdačno svih pozdravljam i želim svako dobro te neka vas naš zaštitnik, sv. Nikola čuva na svim vašim životnim putovanjima!

Vaša zamjenica gradonačelnika.

Related Posts

X
Skip to content