Frankopan broj 47, lipanj 2019

1. lipnja 2019.

Dragi sugrađani, na žalost ovaj uvodnik moram započeti tužnom vijesti. Napustio nas je naš velečasni mons. Mijo Liković koji je pune 33 godine darivao sebe kroz svećeništvo našoj crkvi Svetog Nikole, ili pak punih 45 godina života liječio duše nas kraljevičana. To je veliki gubitak za ovaj grad, za ljude, zajednicu, za čitav niz generacija koje su odrastale, sazrijevale i živjele u skladu s crkvom, vjerom, u skladu s poslanjem i naukom kojeg je baštinio naš Mijo. Kao što se to dešava kada odlaze posebni ljudi, za njima ostaje velika praznina. Mons. Liković dobio je za sve što je za života činio Nagradu Grada Kraljevice za životno djelo. To je iskaz priznanja kojim je Grad nastojao pokazati poštovanje i zahvalu. Kažem nastojao, jer sam siguran da nijedna nagrada, priznanje i plaketa ne može ni u najmanjem dijelu obuhvatiti životne dosege našeg monsinjora, koje je dijelio s nama. U meni se miješa osjećaj tuge zbog ovozemaljskog gubitka, ali i radosti i nade jer smo imali priliku i Božji blagoslov dijeliti vrijeme i život s posebnim čovjekom. Razmišljajući o našem vlč. Miji misli uvijek nalaze blagost, mir, smirenost, dobrotu, poniznost, skromnost, razumijevanje, ljubav i ponos koji je zadržao i nosio na osobit način iako ga životni put nije mazio, iako je za života doživio nepravde, iskušenja, žrtve pa i mučeništva. Sav je taj križ nosio na miran, uspravan, snažan, a istovremeno dostojanstven način zahvalan Bogu na svemu što mu je podario. Njegov odgovor bio je njegov životni put, njegov odgovor je Isusova ljubav koju je čuvao i Božji blagoslov. Taj odgovor jest nada i svima nama koji ostajemo ovdje na ovom svijetu, toliko potrebna.

Dragi moji sugrađani pred Vama je 47. broj našeg “Frankopana“, slobodno možemo reći ljetni broj, jer već smo ušli “u more“, škola je završila i malo pomalo ulazimo u ljetni labirint sunca, mora, vrućina, bijega od vrućina, zabava i manifestacija, rekao bih ulazimo u razdoblje ipak opuštenijeg ritma ili bar pokušaja da svoj ritam prilagodimo uvjetima ljeta. A uvjetima ljeta nastojali smo na najbolji način približiti i kazališne predstave, koncerti eminentnih umjetnika i pjevača poput Radojke Šverko, Đanija Stipaničeva, fešte na rivi uz Jasmina Stavrosa, “Begine“, “Mejaše“…Sve je to dio ponude koju ove godine stavljamo na Vaš i naš ljetni programski meni koji u potpunosti možete vidjeti na posljednjoj stranici ovog broja.

Kroz ovaj broj “Frankopana“ upoznati ćemo Vas sa svim aktualnim temama na području grada, a ja ovdje u uvodniku koristim priliku kao gradonačelnik iznijeti zadovoljstvo i optimizam glede procesa u i oko grada, i vremena koje je pred nama. Veliki broj pokrenutih projekata od kojih su neki već i realizirani, ili su u vrlo visokom stupnju realizacije stvaraju poticajno okruženje, okruženje koje provocira nove projekte i nove ciljeve, okruženje koje nas drži zadovoljnima ali i budnima, odgovornim pred Vama građanima i potiče nas da budemo iz dana u dan bolji i predaniji u svom radu kako bi iskoristili sve prilike i mogućnosti koje se otvaraju pred svima nama zajedno.

Projekt “Putovima Frankopana“ (20 milijuna kuna) ulazi u završnu fazu i ovih dana ćemo po obavljenoj javnoj nabavi odabrati izvođača za uređenje okoliša dvorca. U stalnom smo kontaktu i komunikaciji sa svim tijelima od Ministarstava, regulatornih tijela za provedbu EU fondova, Primorsko goranskom županijom kako bi projekt valorizirali na najbolji mogući način za Grad. Koristim priliku zahvaliti se Ministarstvu regionalnog razvoja na sredstvima pomoću kojih se u bitnome smanjuje udio financiranja grada u obveznom djelu , a istovremeno koristimo dodatne poticaje ministarstva kulture (380.000 kn) za sanaciju onih dijelove
atrija dvorca koji nisu u obuhvatu navedenog projekta.

Projekt nova “Lučica Carovo“ (7,5 milijuna kuna) financirana gotovo u potpunosti sredstvima Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture pri samom je kraju, kao i projektna dokumentacija usklađena s konzervatorskim zahtjevima za novo parkiralište iznad lučice, dok najesen pokrećemo uređenje postojećeg parka i projektiranje, odnosno izgradnju novih stepenica koje će povezivati dvije novouređene lokacije Dvorca Frankopan i Lučice Carovo tvoreći tako novi jedinstveni prostor kojim se slika Kraljevice mijenja.

Energetska obnova Osnovne škole u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna financirana sredstvima iz EU fondova putem poziva Ministarstva regionalnog razvoja, sredstvima Primorsko goranske županije kojoj zahvaljujem na odličnoj suradnji i operativnoj provedbi projekta i sredstvima Grada Kraljevice završena je početkom ove godine i škola je danas obnovljena u novom ruhu na korist i ponos našoj djeci, učiteljima i svima nama. Slijedi uređenje sportskih igrališta pored škole.

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kraljevice donesena je Odluka o ustupanju zemljišta, odnosno o potpisivanju Sporazuma o prijenosu prava vlasništva nad novoformiranom katastarskom česticom koja je u vlasništvu grada APN-u. Očekuje nas potpis Ugovora s APN-om i početak gradnje POS-ovih stanova i novog centra Šmrike. Također smo prijavili projekt novog dječjeg parka u vrijednosti od 300.000 kn na EU financiranje na lokaciji u sklopu novog centra Šmrike.

U izradi je projektna dokumentacija i konzervatorska studija za prijavljeni projekt obnove Ljetne pozornice- Trg Zrinski u vrijednosti od 3,75 milijuna kuna, gdje po dinamici očekujemo realizaciju projekta do polovice 2021. godine.

“Otvorili“ smo projekt “Uređenje plaže i šetnice Oštro“ (3 milijuna kuna) na potezu uz more od Lipice do ulaza u kamp po fazama. Kroz tri faze i uz vanjske pomoći financiranja (ministarstva, EU) planiramo u potpunosti ovaj dragulj Kraljevice urediti i obnoviti, a trenutno se vrlo intenzivno radi na pripremi dokumentacije (maritimna studija, glavni projekt). U tijeku je obnova pomorskog dobra. Nakon što smo lani obnovili gotovo sve kupališne rive na Oštru i Velu plažu na Carovu, ove godine nastavljamo ulaganja kroz sanaciju i uređenje glavnog kupališta na Oštru (lukobran i sunčalište) i kupališta na Bakarcu u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna odobrenih putem javnog poziva Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture.

Odradili smo IV. izmjene Prostornog plana Grada Kraljevice kako bi se sve uskladilo i pripremilo za najveći projekt koji nas očekuje “Aglomeracija Kraljevica“ u vrijednosti od oko 150 milijuna kuna. Suvremeni pročistač, 37 km sustava kanalizacije i 17 km vodovoda jest obim posla koji nas očekuje zajedno s partnerima Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Hrvatskim vodama, KD VIK Rijeka uz 70% financiranja iz EU izvora.

Energetska obnove Doma kulture i sporta, proširenje groblja Kraljevica po fazama, pješačka staza uz more u Nerizu, besplatni Internet na području Grada, nabavka nove komunalne opreme, novo reciklažno dvorište, uređenje sportskih igrališta pored Osnovne škole su također projekti na kojima aktivno radimo. Kada tome pridodamo ulaganja u prometnu infrastrukturu gdje nas očekuje nakon Kaline i Podbanja 1, dionica Podbanj 2, sanacija oborinskih voda i rekonstrukcija Randićeve ulice, realizacija projekta nove ceste Oštro vrlo je očito kolika je projektna lepeza i obim posla koji smo si zadali. Kada realiziranim projektima u protekle dvije godine pridodamo one što nas očekuju, pokrenute bilo kroz izradu dokumentacije ili već i konkretno na terenu i kada sve to pretvorimo u financijska ulaganja dolazimo do investicija u vrijednosti od oko 250 milijuna kuna na području grada u 6,7 godina. Uzimajući u obzir proračunske kapacitete grada i činjenicu da se svi navedeni projekti u značajnom obimu oslanjaju na vanjske pomoći, odnosno sredstva iz EU fondova, ministarstava, županije, opseg poslova, znanje, umijeće i vještina gradske administracije u financijskom zatvaranju investicija i osiguravanju sredstava za provođenje projekata, kao i operativnom provođenju samih projekata jest prevažna.

Uza sve nabrojeno uspijevamo ulagati u ljude, i to je nešto što me posebno raduje i na što sam osobito ponosan. Ulaganje u djecu je nešto što se višestruko vrati. Ulaganja u vrtić, osnovnu školu kroz besplatne udžbenike, razne programe, stipendije, nagrade, vannastavne aktivnosti, prijevoz, potpore za novorođenu djecu koje smo podigli s 1200 kn na 2000 kn, pokrivanje javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu jest i mora biti visoko na listi prioriteta ovog grada.

Na kraju ovog uvodnika u novi broj “Frankopana“ i na početku još jednog dugog toplog ljeta želim Vam da pronađete svoje vrijeme za odmor, more, za sve one užitke koje nam samo ljeto može priuštiti i da pronađete sebe u nekoj od manifestacija koje smo pripremili za Vas kroz program “Leta va Kraljevici“.

VAŠ GRADONAČELNIK

Related Posts

X
Skip to content