Frankopan broj 51, travanj 2021.

5. svibnja 2021.

Drage sugrađanke i sugrađani,

pozdravljam Vas u uvodniku 51. broja našeg “Frankopana“. Stiglo je proljeće. Kako nema zime koja traje zauvijek, niti proljeća koje preskače svoj red, stiglo je u pravi trenutak kao i uvijek godišnje doba u kojem se budi priroda i mi sami i sve oko nas, Proljeće je “srce puno ljubavi“ te Vam od svega srca želim baš takvo srce, srce puno topline, optimizma, proljetne razigranosti i šarenila.

Malo po malo, val po val ušli smo, nažalost i u drugu godinu pandemije COVID-19, pandemije koja je promijenila ne samo naše živote, nego i živote u cijelom svijetu, ne samo u zdravstvenom, već i u ekonomskom, gospodarskom i društvenom smislu. S obzirom da ni sam osobno nisam uspio izbjeći koronu te da sam prije nešto više od mjesec dobio pozitivan nalaz na COVID-19, iz “prvog reda“ mogu posvjedočiti o ozbiljnosti i složenosti situacije u kojoj sam se našao punih četrnaest dana. Stoga koristim ovu priliku zahvaliti se svima Vama koji ste mi u tim teškim trenucima brojnim porukama podrške i željama za ozdravljenjem davali dodatnu snagu i “lijek“. To je nešto neprocjenjivo i hvala Vam na tome. Istovremeno, s obzirom na intenzivno prisustvo novih sojeva virusa, od srca Vam želim što više strpljenja, zrelosti, odgovornosti i postojanosti te da ostanete i budete zdravi, a sve u očekivanju i uvjerenju kako će ova pandemija uz pomoć cijepljenja uskoro postati prošlost. Vrijeme brzo leti i već se nalazimo pri kraju mog četverogodišnjeg mandata kao gradonačelnika i saziva Gradskog vijeća koje je u navedenom vremenskom razdoblju održalo 29 sjednica te donijelo veliki broj izuzetno važnih odluka za naš Grad.

U protekle četiri godine pokrenuli smo i realizirali čitav niz projekata, a uvidom u ostvareno razvidno je kako se radi o investicijski i projektno najintenzivnijem i najplodnijem razdoblju novijeg doba Kraljevice. No, ono što mene dodatno ispunjava optimizmom i pozitivnom energijom jest činjenica kako smo pored svih realiziranih i ostvarenih projekata, već pripremili i brojne nove koji dolaze i za koje smo osigurali financijske uvjete (EU izvori, Ministarstva) te pripremili tehničko – projektne dokumentacije i dozvole, pa se tako investicijski ciklus nastavlja mijenjajući izgleda naše Kraljevice nabolje.

Odradili smo i završili 64 što veća, a što manja projekta na području Grada, u vrijednosti od gotovo 70,0 milijuna kuna, a trenutno radimo na konkretnoj realizaciji novih 16 projekata (od čega je 11 projekata poput APN-a i dvorca Frankopan u vrlo visokom stupnju realizacije) u vrijednosti od 18,0 milijuna kuna. To određuje ukupni investicijski ciklus od gotovo 88,0 milijuna kuna u četiri godine i praktički predstavlja dinamiku od preko 1,7 projekta na mjesec za vrijeme proteklog mandata. Znajući financijske i proračunske mogućnosti i kapacitete Grada, koje kroz ovakva ulaganja i investicije upravo nastojimo i hoćemo podizati na višu razinu, jasno je kako je gore spomenuti ciklus jedino bilo moguće odraditi iz osiguranih vanjskih izvora financiranja, što smo i uspjeli napraviti.

U tom sam dijelu posebno ponosan i na svoj rad, ali i na rad gradske administracije koja ažurno i stručno priprema projekte i dokumentaciju kako bismo spremni aplicirali i na svaku priliku koja se ukazuje na “horizontu“. Tu moram spomenuti novog pročelnika komunalnog odjela, gospodina Dražena Strčića kojeg sam uspio pridobiti na dolazak i rad u Grad Kraljevicu s mjesta tehničkog direktora Vodovoda i Kanalizacije, Rijeka.

Danas je potpuno jasno kako je to bio pun pogodak, kako pravi posao mogu odrađivati i voditi samo stručni ljudi i profesionalci i kako je dojučerašnja, nedavna loša kadrovska selekcija rezultirala stagnacijom i nerealiziranošću projekata te u konačnici velikom materijalnom štetom koju je grad tim nečinjenjem i krivim kadrovskim potezima pretrpio. Zato, većim uspjehom od svih realiziranih projekata držim što sam uspio složiti sve kadrovske komponente gradske administracije, tako što danas u gradu svatko zna svoju ulogu i svoj posao, što kao tim odlično funkcioniramo i imamo međusobno odličan odnos pun poštovanja te radnog i profesionalnog uvažavanja.

Jedino tako je moguće da Grad aktivno participira na 12 projekata financiranih iz EU izvora te na čitav niz javnih poziva i natječaja raznih Ministarstava. Kada se analizira gore spomenuti financijski ciklus, važno je reći kako je omjer financiranja projekata 3:1, odnosno 75% projekata financirano je iz vanjskih izvora (EU, Ministarstva, PGŽ), a samo 25% iz financijskih izvora Grada. To dovoljno govori o pripremljenosti gradske administracije za novo vrijeme, o našoj spremnosti, spretnosti, stručnosti i umješnosti u privlačenju sredstava u Grad, što i jest jedini mogući način pokretanja zamašnjaka razvoja Kraljevice…

…Kraljevica zaslužuje svu brigu ovog svijeta, napor i angažman, zaslužuje biti uređena, čuvana i pažena. Zaslužuje se iz dana u dan razvijati i preobražavati u grad kojim ćemo se ponositi, u naš grad, grad našeg izbora.

Vaš Gradonačelnik

Više pročitajte u novom broju časopisa Frankopan.

PRIVITAK:

Related Posts

X
Skip to content