Kultura i tradicijaNajljepši Advent u Frankopanu donio ljubav i dobrotu

17. prosinca 2018.

Počeo je “Advent u Frankopanu”, prvi advent u Hrvatskoj koji spaja moderno blagdansko obilježavanje prosinačkog ugođaja i srednjovjekovni prikaz Frankopana kao podsjetnik na nekadašnje stanare ovog srednjovjekovnog dvorca. Već prvog dana dvodnevne manifestacije brojni su Kraljevičani i njihovi gosti mogli uživati u bogatom kulturnom i zabavnom programu te raznolikoj ponudi.
Veselom druženju u drevnom frankopanskom dvorcu prethodio je jutarnji program tijekom kojega su u samom središtu Kraljevice, i hladnoći i jakoj buri usprkos, građani okitili veliku božićnu jelku, tradicionalnu »Veselu bućicu«. Kićenje božićnog drvca, također tradicionalno, imalo je humanitarni predznak jer će se sva prikupljena sredstva donirati Dječjem vrtiću Orepčići.

Dobro raspoloženje nastavilo se i u poslijepodnevnim satima u dvorcu gdje je na velika vrata stigao božićni duh. Veselo blagdansko raspoloženje obuzelo je sve koji su nazočili otvorenju »Adventa u Frankopanu«, a kojima su riječi dobrodošlice uputili odlično raspoloženi domaćini kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić i Linda Petrović iz Turističke zajednice Grada Kraljevice. Cijelo su društvo dočekali Krčki knezovi i Gradska straža Bakar.
Nakon kratkih prigodnih riječi krenuo je bogat program, pozornicu su preuzeli finalisti ovogodišnjeg Supertalenta, odnosno Plesni klub »Dance Queen«, Ženska klapa Porto Re te goranski svirači heligonki. Uz dobru pjesmu, glazbu i ples, naravno ide i dobra hrana i kapljica pa su posjetitelji mogli uživati i u bogatoj ugostiteljskoj ponudi koju su birali sa šarenih i raznolikih štandova. Svega je tu bilo – kuhanog vina, kobasica i fritula, meda, maslinovog ulja i kolača, rukotvorina, proizvoda širokog asortimana za kućne ljubimce, sapuna, nakita, do naravno božićnih ukrasa.

No, najuzbudljivi trenutak bio je svečano paljenje treće adventske svijeće nakon koje su posjetitelji zapalili prskalice i obasjali stari dvorac te i na taj način još jednom pozornost skrenuli na ljubav, dobrotu i veselje koji obilježavaju prosinac.
Bogat program nastavljen je i danas kada su srednjevjekovni dvorac Frankopan »posjetili« HGD Zvijezda Danica, KUD Lanterna i KUD Eugen Kumičić, zborovi Sklad iz Bakra i Lira iz Rijeke te Duo Keep it simple i bend PleteRi. Organizatori manifestacije su Turistička zajednica Grada Kraljevice i Grad Kraljevica

X
Skip to content