Kultura i tradicijaHGD „Zvijezda Danica“ i njeni gosti posjetili Banja Luku

HGD „Zvijezda Danica“ i njeni gosti Vokalna skupina „Lira“ iz Rijeke realizirali su vrlo uspješno gostovanje u Banja Luci od 27. listopada do 28. listopada 2018.
27. listopada 2018.

Poziv za ovo gostovanje došao je od gospodina biskupa Franje Komarice koji se trudi, kako on to sam kaže, „Banja Luku približiti Europskoj uniji“, pa je ovakav kulturni događaj neobično važan za građane Banja Luke. Istovremeno, ovo je bilo drugo „veliko“ gostovanje, nakon gostovanja u Vukovaru u lipnju ove godine, s novim dirigentom gosp. Franom Frletom koji je preuzeo umjetničko vodstvo „Zvijezde Danice“ 1. ožujka 2018. godine. 27. listopada održan je cjelovečernji koncert u Kulturnom centru „Banski dvor“ pod nazivom „Pjesmom gradimo mostove“ a pod dirigentskom palicom gospodina Frana Frlete.

Program je bio izvrsno koncipiran. U prvom dijelu koncerta izvedena su djela poznatih skladatelja našeg kraja pisana istarskom ljestvicom, zatim obrade nekih popularnih skladbi i na kraju „O kućo mala“ stavak iz operete „Splitski akvarel“ i „Neka cijeli ovaj svijet“ finale mjuzikla „Jalta,Jalta“ kao zajedničke izvedbe svih izvođača. Sve izvođače vrlo jeinspirativno i nadahnuto na klaviru pratila Daniela Perković. Vokalna skupina „Lira“ oduševila je publiku izvedbom odabranih skladbi a posebno su dugotrajnim pljeskom nagrađeni solisti „Zvijezde Danice“: Fredi Peranić , Mario Mandekić i Andrina Frleta, koja je osebujno emotivnom izvedbom oduševila sve prisutne. Posebno dugačkim pljeskom publika je popratila izvedbe skladbi koje su u duetu izveli Andrina Frleta i Mario Mandekić.

Publika je nagradila sve izvođače dugotrajnim pljeskom, a sve je iznenadio poziv za još jednim izlaskom na pozornicu. Opet se dogodila ona čudna čarolija iskrene povezanosti
između pjevača, dirigenta i publike, povezanost koja „klikne“ neočekivano, iznenada i ponese izvođače na krilima pjesme u sferu sreće i zahvalnosti što su uspjeli sve svoje emocije prenijeti publici. Kad se taj trenutak dogodi, onda je to najveća nagrada pjevačima i dirigentu za sav uložen trud u pripremu programa.

Na kraju koncerta, prisutnima se obratio gospodin biskup Franjo Komarica sa toplim riječima zahvale i potpore za daljnji rad i buduću suradnju. Istaknuo je, da ovakavi kulturni događaji puno znače svim ljudima koji ovdje žive u specifičnim uvjetima. Nakon svih lijepih emocija nastavljeno je druženje uz pjesmu dugo u noć na opće zadovoljstvo svih prisutnih. Uvijek iznova iznenadi nepresušna energija biskupa Komarice, koji s lakoćom nadahnjuje prisutne i potiče u ljudima najplemenitije osjećaje.

Drugi dan gostovanja, 28.listopada, održana je misa u Katedrali Sv. Bonaventure na kojoj su HGD „Zvijezda Danica“ i Vokalna skupina „Lira“ izveli Staroslavensku misu Kamila Kolba i opet svojom izvedbom razgalili srca vjernika koji su pljeskom ispratili pjevače. Posebno se svima iskreno i srdačno zahvalio i sam gospodin biskup Komarica. Posebnu zahvalu uputio je gospodinu Gordanu Žurgi , direktoru HŽ Cargo, na trudu koji je uložio da ovaj projekt uspije, s naznakom da će biti još ovakvih projekata. Veliku zahvalnost za uspješnu realizaciju ovog projekta gospodinu Gordanu Žurgi izražavaju i svi članovi HGD „Zvijezda Danica“. Također, veliku zahvalu šaljemo ovim putem Gradu Kraljevici i PGŽ koji su prepoznali važnost ovog projekta i financijski ga podržali.

Za članove HGD „Zvijezda Danica“ bit će ovo još jedno gostovanje za pamćenje. Bilo je to prekrasno druženje uz pjesmu i smijeh, prilika za međusobno upoznavanje i
zbližavanje. Upravo je to cilj amaterizma: da se ljudi osjećaju ugodno, da uživaju u pjesmi i da razmišljaju o budućim novim gostovanjima i druženjima. Veseli nas što nas je sve
više i zato sve zainteresirane pozivamo da nam se pridruže i da dio svojeg slobodnog vremena provedu s nama. Tijekom slijedeće godine HGD „Zvijezda Danica“ obilježit će 125. godišnjicu osnutka i neprekidnog djelovanja. Planovi za tu proslavu su vrlo ambiciozni i vrlo zanimljivi kako i dolikuje ovako visokoj obljetnici. Zahvaljujemo se našem dirigentu gospodinu Franu Frleti, što je svojim mladenačkim poletom, entizijazmom i ljubavlju prema Kraljevici potaknuo osjećaj radosti pjevanja i osjećaj ponosa što smo članovi ovako starog pjevačkog društva s jedinim glavnim ciljem: da ova „stara dama nikada ne utihne“, kako on to sam kaže.

X
Skip to content