Frankopan broj 54, srpanj 2023.

27. kolovoza 2023.

Drage i poštovane sugrađanke i sugrađani,

srdačno Vas pozdravljam u uvodniku 54. broja Frankopana kroz čije ćemo Vam stranice dodatno približiti trenutne procese i događanja na području grada, ali i pogledati prema sutra, u susret koracima kojima ćemo Kraljevicu činiti boljim mjestom za život. Zakoračili smo u tople dane, u razdoblje ljeta koje asocira na sunce, more, plaže, sunčanje i kupanje, na opuštenost i relaksiranost, te Vam želim da u užurbanom ritmu vlastitih obaveza pronađete koji trenutak za sebe i ljetne radosti.    U gradskoj administraciji, ali i doslovno na području cijelog grada s obzirom na broj i dinamiku projekata i aktivnosti na kojima radimo, poprilično je vruća radna atmosfera na što smo zapravo u proteklim godinama već i navikli.

Početkom godine usvajanjem novog proračuna najavio sam svojevrsnu “projektnu ofenzivu“ na području grada uzimajući u obzir prethodno pripremljene projektne dokumentacije, ali i osigurana sredstva financiranja za realizaciju projekata, a na čemu smo kontinuirano, intenzivno i predano radili. Danas na polovici tekuće godine prolazno vrijeme je odlično i dinamičko-proračunski plan izvršavamo u potpunosti, a kada tome pridodamo i čitav niz novih budućih kapitalnih projekata za koje smo pripremili ili trenutno pripremamo projektne dokumentacije, odnosno za čije smo provedbe već i osigurali gro financijskih sredstava, prepoznajemo kako nas čeka još produktivnije i efikasnije sutra.

Tijekom protekle godine krenuli smo s radovima na rekonstrukciji i uređenju Trga Zrinski u centru Kraljevice. Konzervatorski i arhitektonski izuzetno zahtjevan projekt vrijedan gotovo 600.000 eura realizirali smo kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, odnosno aglomeraciju Rijeka i program integriranih teritorijalnih ulaganja “Povežimo se baštinom“, odnosno sufinanciranjem iz europskih izvora. Svečano otvaranje Trga upriličili smo krajem svibnja uz brojne Kraljevičane i goste među kojima je bio i ravnatelj Središnje agencije za financiranje EU projekata (SAFU) Dragan Jelić. Pritom dodatno i posebno raduje činjenica po kojoj je sam projekt uređenja Velikog dvorišta (Trga) Starog grada Zrinski dobio nagradu struke “Tripun Bokanić 2023.“ za najbolje arhitektonsko rješenje u Hrvatskoj od strane klesarske škole u Pučišću i Oris kuće arhitekture, odnosno nagradu kojom se vrednuju iznimna ostvarenja i postignuća na području oblikovanja u kamenu. Dakle, i iz rakursa struke dobili smo reprezentativan, impresivan i jedinstven prostor i čestitke od srca projektantima na tome.

Radovi na obnovi pomorskog dobra praktički ne prestaju i provode se u kontinuitetu već punih šest godina pri čemu smo u obnovu riva, lučica, plaža i tunera uložili gotovo 4,0 milijuna eura. Sve bi to bilo nemoguće bez odlične suradnje i konkretne podrške Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Nakon što smo prošle godine obnovili nekadašnju rivu za “prevoz“ na Lanterni Oštro, nedavno sam potpisao nove ugovore za obnovu još tri urušene rive na području grada u vrijednosti od 160.000 eura (Bakarac Kavranić, Carovo Macel, Oštro Lanterna) po kojima će radovi biti gotovi do kraja tekuće godine. Radovi na dogradnji lučice Črišnjeva vrijedni 1,4 milijuna eura financirani također iz sredstava Ministarstva mora, prometa i infrastrukture su u tijeku, a poštujući, uvažavajući i afirmirajući vlastitu ostavštinu i identitet sredstvima EU na izvorne povijesne lokacije na Bakarcu i Carovu postavili smo dvije nove tunere. U tijeku su i radovi na izgradnji nove, preko 300 metara dugačke edukativne ribarske šetnice u Nerizu za što smo preko EU fondova osigurali 160.000 eura, kao i na novom Muzeju brodogradnje i ribarstva u dvorcu Frankopan vrijedni 200.000 eura, također subvencioniranih iz EU izvora. More, pomorska i primorska baština neizostavni su dio našeg nasljeđa, što neprekidnim, sustavnim i značajnim ulaganjima valoriziramo i poštujemo.

Ovu godinu najavili smo i kao godinu ulaganja u sportsku infrastrukturu, te sam shodno tome ovih potpisao ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji, opremanju i uređenju Doma kulture i sporta u Kraljevici. Projekt vrijedan 1,4 milijuna eura sufinanciran je iz EU izvora i predviđa gradnju nove kotlovnice za grijanje, postavljanje nove toplinske izolacije i vanjske fasade, nove stolarije i bravarije, uređenje svlačionica i sanitarnih čvorova, te potpuno opremanje objekta; sportski pod parket dvorane, podizni koševi, nove teleskopske tribine, sportska oprema… Time će se nakon punih 44 godina čekanja objekt konačno završiti, staviti u punu funkciju, ali će i svojim izgledom doprinijeti slici ljepše Kraljevice. Nadalje, rekonstrukcija i obnova košarkaškog igrališta iza škole praktički je gotova, ostaju još detalji i u kolovozu ćemo imati “košarkaški dan“ povodom svečanosti otvaranja najljepšeg igrališta u okruženju, u što je uloženo preko 200.000 eura uglavnom osiguranih iz vanjskih izvora (Ministarstvo turizma i sporta, EU sredstva, INA sponzorstvo). Nakon zapuštenog, ruševnog i derutnog danas imamo prekrasno košarkaško igralište, odnosno novo prelijepo “dvorište“ naše djece kojim se možemo ponositi. Pored toga proveli smo i projekt postavljanja automatskog navodnjavanja travnjaka nogometnog stadiona “Milan Minta Ružić“ čime smo značajno poboljšali uvjete za sportsko trenažne procese mladih nogometaša, a što planiramo nastaviti dodatno činiti kroz projekt izgradnje i uređenja novog pomoćnog igrališta.

Nakon što smo nedavno uredili i proširili groblje u Kraljevici trenutno se izvode radovi na proširenju groblja u Šmriki vrijedni 200.000 eura čime će se dobiti 57 novih dodatnih grobnih mjesta, a nedavno smo završili i s rekonstrukcijom zidova na groblju Križišće.

Proračunski iz godine u godinu sve veća sredstva izdvajamo i ulažemo u čistoću i urednost grada, u održavanje i čišćenje javnih površina, linijskog zelenila, zelenih površina, dječjih igrališta, parkova, plaža, u sanaciju divljih deponija svjesni činjenice kako “nikada nije dosta“. Povrh toga, kako bi digli komunalni standard i omogućili građanima što bolje i urednije preduvjete za gospodarenje otpadom izgradili smo ove godine pet novih setova poluukopanih spremnika za otpad u ukupnoj vrijednosti od 150.000 eura, s čime ih danas na području grada imamo ukupno šest. Sukladno prioritetima i financijskim mogućnostima gore navedeni komunalni setovi poluukopanih spremnika izgrađeni su u prvom koraku u područjima višestambenih naselja, no naš plan i tendencija jest da na jednak način kroz nekoliko godina premrežimo područje cijelog grada, što će dugoročno dovesti do bitno čistije komunalne slike. U tom smjeru također kroz mjesec lipanj zajedno s komunalnim koncesionarom na području grada “Čistoćom“ Rijeka započeli smo postupak individualnog odvajanja otpada, odnosno pojedinačne odgovornosti u gospodarenju otpadom. Uzimajući u obzir potrebito vrijeme prilagodbe na novi sustav siguran sam kako ćemo nakon “porođajnih muka“ svi zajedno biti komunalno odgovorniji i savjesniji, a što će u konačnici rezultirati čistim i urednim životnim okruženjem u kojem živimo. Mi ćemo s razine grada biti snažna podrška, ali i aktivni sudionik u tom procesu, pa smo tako upravo u postupku nabavke 200 kompostera od 400 litara ukupne vrijednosti 20.000 eura koje ćemo podijeliti građanima, zatim nabavke mobilnog reciklažnog dvorišta kao prijelaznog rješenja do realizacije projekta novog reciklažnog dvorišta na već prethodno određenoj lokaciji, ali i u postupku nabave video nadzora sa svrhom prevencije neželjenih komunalnih incidenata.

Usporedo s provođenjem prethodno navedenih procesa, konkretno i detaljno pripremamo čitav niz novih krucijalnih i kapitalnih projekata prevažnih za naš grad. U tijeku su 5. izmjene prostornog plana grada Kraljevice prema pismu namjere investitora sa svrhom izgradnje dva reprezentativna hotela (Liburnija), ali i uređenja obalnog pojasa, te urbanistički plan uređenja naselja Šmrika (UPU Šmrika) koji će na prostorno uravnotežen i održiv način otvoriti mogućnost novih investicija i ulaganja na području Šmrike. Oba plana su u visokoj fazi izvedenosti, te uskoro očekujemo njihovo donošenje.

Kao nositelji projekta zajedno s partnerom Primorsko goranskom županijom, nakon više od godinu i pol dana zajedničkog rada, pripremili smo u potpunosti projektnu dokumentaciju, ishodovali građevinsku dozvolu i prijavili projekt Interpretacijskog centra Hrvatske kuće vina vrijedan 4.517.296,27 eura na natječaj NPOO (Nacionalni plan oporavka i otpornosti), regionalna diversifikacija i specifikacija Hrvatskog turizma. Projekt koji obuhvaća uređenje najviše etaže dvorca, odnosno 16 dvorana za potrebe prezentacijskog prostora, rekonstrukciju zapadne kule dvorca kako bi se omogućio izlaz na nju i time povećala atraktivnost lokacije, izgradnju lifta koji će voditi do prostora najviše etaže, ali i u podrumski prostor degustacije od 400 m2, te postavljanje pomičnog krova atrija dvorca, trenutno je u postupku provjere i evaluacije u Ministarstvu turizma i sporta, te uskoro očekujemo rezultate.

Nadalje, proces kapitalnih ulaganja u naše nepokretno kulturno dobro ne mislimo završiti realizacijom projekata obnove Velikog dvorišta Trga Zrinski kroz “Povežimo se baštinom“ ili dvorca Frankopan kroz “Putovima Frankopana“. Osim već spomenutog “Muzeja brodogradnje i ribarstva“ i “Hrvatske kuće vina“ zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i medija pripremili smo u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Rijeci projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju i sanaciju cijelog unutarnjeg i vanjskog pročelja dvorca (Kaštela) Zrinski, a ovih dana također temeljem financijske potpore istog nadležnog ministarstva potpisao sam i odluku o izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju i obnovu kompletnog krovišta dvorca Zrinski, ali i povijesno najstarijeg i najdragocjenijeg prostora Malog Kaštela Zrinski.

Pripremili smo i projektnu dokumentaciju i ishodovali građevinsku dozvolu za projekt rekonstrukcije i izgradnje nove plaže Oštro. Projekt je vrijedan 2,6 milijuna eura u bitnome će promijeniti sliku i povećati atraktivnost i vidljivost grada, ali istovremeno i podsjetiti, odnosno valorizirati povijesni kontekst nekada prvog Hrvatskog organiziranog kupališta. Planiramo ga prijaviti kroz ITU (integrirana teritorijalna ulaganja) mehanizme u okviru nove financijske omotnice, za što smo već potpisali Sporazum s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, kroz aglomeraciju Rijeka.

Grad Kraljevica je kao partner sudjelovao u prijavi međunarodnog projekta „Očuvanje pomorske baštine Sjevernog Jadrana kroz jačanje održive prekogranične kulturno-turističke destinacije Mala Barka green na temeljima zelene tranzicije i pametne digitalizacije“ u sklopu 1. poziva Programa suradnje Interreg VI-A Slovenija-Hrvatska 2021.-2027. Planirano trajanje projekta je 30 mjeseci i na projektu sudjeluje 8 partnera. 4 iz Hrvatske i 4 iz Slovenije. Nositelj projekta je Primorsko – goranska županija, a uz nju su još partneri Turistička zajednica Primorsko-goranske županije, Grad Kraljevica, Udruga “Kuća o batani – Casa della batana“, a od slovenskih partnera sudjeluju Občina Izola, Turistično združenje Izola, Občina Piran i Pomorski muzej – Museo del mare „Sergej Mašera“ Piran. Projekt smo prijavili 21. lipnja 2023. godine i prve rezultate očekujemo početkom 2024. godine. U sklopu projekta kao Grad Kraljevica planiramo nekoliko prekograničnih događanja vezanih uz pomorsku baštinu. Najvažniji element je Pilot investicija u interpretacijski centar pomorske baštine Kraljevica – opremanje i multimedija, instalacija interaktivnog alata VR naočala, 3D modeliranje 6 izložbenih primjeraka kao i virtualna šetnja od 360°. Planira se i obnova barke “GUC“ i dokumentarističko evidentiranje obnove, zatim organizacija 2 regate i sudjelovanje u prekograničnim regatama starih barki. Vrijednost partnerskog dijela za Grad Kraljevicu iznosi 300.000 €.

Što se tiče cestovno prometne infrastrukture u suradnji s ŽUC-om do početka školske godine u sigurnosnom smislu unaprijediti ćemo Strossmayerovu ulicu novom prometnom signalizacijom, preregulacijom prometa, usporivačima prometa, novim pješačkim prijelazima , vibro trakama, ali i novim slojem asfalta, te tako uvesti zonu smirenog prometa. Također će se preregulirati promet i kroz Preradovićevu ulicu na način da se odvija jednosmjerno, a u sigurnosnom smislu osnažiti ćemo i pješački prijelaz županijske ceste iz Banja (Uglica), kao i križanje Strossmayerove i Žlibine s županijskom ulicom na vrhu Kovačnice. U sve to uložiti će se oko 160.000 eura, sve kako bi povećali sigurnost svih sudionika u prometu, a posebno djece polaznika osnovne škole i vrtića. Temeljem prethodnih dogovora s Hrvatskim cestama i napravljene projektne dokumentacije počeli su radovi na postavljanju rasvjete na istočni magistralni ulaz u Kraljevicu iz pravca Šmrike koji je do sada bio u mraku, a čime će se spomenuto raskrižje između državne ceste D8 i županijske ceste Ž5189 potpuno osvijetliti i biti sigurnije za odvijanje prometa. Kad smo kod Hrvatskih cesta obavili smo nekoliko sastanaka u Zagrebu i Rijeci na temu rekonstrukcije velikog rotora (A7 – D102 – D8) koji regulira promet s Krčkog mosta, a koji uskoro ide u potpunu preinaku, te su svi naši opravdani prijedlozi i zahtjevi prihvaćeni, a odnose se prvenstveno na prometno uključenje iz Bobuša i iz Šmrike (ulica Prvog maja), a što će se u sklopu navedenog projekta adekvatno riješiti. Nadalje, spreman je projekt i odabran izvođač radova za sanaciju i dogradnju dijela Burićeve ceste prema Hrustini u Šmriki, te će radovi započeti nakon turističke sezone, zatim projekt izgradnje nove dionice Podbanj III za koji se čeka građevinska dozvola, i projekt nove ceste Oštro. Pripremamo projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju ceste Stipčići u Križišću, ali i za izgradnju novih parkirališta na Oštru i na ulazu u naselje Carovo.

Pored svih navedenih projekata posebno raduje što uspijevamo provoditi nove, ali i podizati vrijednosti čitavog niza postojećih proračunskih aktivnosti, pa smo tako nedavno imali svečanu primopredaju novog vatrogasnog navalnog vozila Nissan Navara za potrebe DVD Kraljevica. Time smo pored redovnog i uobičajenog zakonskog programa protupožarne zaštite koji na razini godine iznosi oko 70.000 eura, uspjeli osigurati i dodatnih 40.000 eura kako bi naši vatrogasci nakon 23 godine dobili novo adekvatno vozilo koje će im osigurati bolju operativnost rada, ali i što je najvažnije sigurnost. Kada znamo kako smo nedavno otplatili i kreditnu obvezu za nabavku novog vatrogasnog kamiona možemo biti presretni obnovljenim voznim parkom našeg DVD-a. Oni to zaslužuju i svaka investicija u njih se uvijek višestruko vrati.

Potpisali smo nove nikad izdašnije ugovore s 23 udruge u javnim potrebama u kulturi, zdravstvu, socijalnoj skrbi, programima civilnog društva i sportu. Kontinuirano iz godine u godinu dižemo standarde u odgoju i obrazovanju, nemamo neupisane djece u vrtiću, te vrlo aktivno sudjelujemo u provođenju čitavog niza programa osnovne škole kroz razna financiranja iz gradskog proračuna. Podigli smo izdvajanja i za potrebe u zdravstvu, socijalnoj skrbi i civilnom društvu, uveli bonove za umirovljenike i povećali naknade za novorođenu djecu. I dalje ćemo pratiti potrebe u skladu s mogućnostima, ali već sada mogu reći kako je “na stolu“ nova odluka o socijalnoj skrbi u koju ćemo uvrstiti čitav niz mjera koje će olakšati život našim građanima.

Svjesni smo kako je izuzetno važno ulagati u gradsku infrastrukturu, obnavljati brojne zapuštene lokacije, pokretati, provoditi i realizirati kapitalne projekte i time stvarati preduvjete za razvoj grada. Ponekad je to izuzetno teško i zahtjevno s obzirom na kompleksnost, opsežnost i financijsku složenost projekata, ali je istovremeno izazovno i inspirirajuće. Svjesni smo još više kako pored svih tih procesa koji mijenjaju sliku Kraljevice moramo i trebamo misliti o ljudima i o njihovim potrebama, što i činimo u kontinuitetu, uvažavajući i prihvaćajući čitav niz proračunski planiranih aktivnosti kojima iz godine u godinu podižemo standarde.

Na kraju, vratimo se ljetu. U dvorcu Frankopan svečano smo otvorili ovogodišnje “Leto va Kraljevici“ uz nastup HGD “Zvijezda Danica“ i ženske klape “Porto Re“. Zajedno s Turističkom zajednicom potrudili smo se pripremiti raznovrstan, sadržajan i bogat program s oko trideset događanja, koncerata, predstava, izložbi, tematskih radionica, fešti, program koji je “začinjen“ nastupom renomiranih, priznatih i poznatih gostiju, glazbenika i umjetnika. Kraljevica ima fantastične povijesne kulise, “pozornice koje život znače“ (Mali kaštel Zrinski, Veli Kaštel Zrinski, atrij dvorca Frankopan). Presretni smo što pronalazimo načine kako to naše impresivno nepokretno kulturno dobro obnoviti i urediti, te što od ove godine imamo i predivni novouređeni Trg Zrinski (Veli Kaštel). To je sjajno, no smisao nije u tome da se divimo ljepoti kamena i predivnih prostora, već da oni postanu stjecišta u kojima sve vrvi, pršti i obiluje od energije, talenta i života, a opet “život je jedino moguć u umjetnosti jer se inače odvraćamo od njega. Ona (umjetnost) nam pomaže da živimo, ona nas savjetuje kako da živimo, ona nas potiče da živimo.“.

Stoga, sve Vas pozivam na ovogodišnje “Leto va Kraljevici“. Pronađimo nešto za sebe, pronađimo poticaj u umjetnosti !

PRIVITAK:

Related Posts

X
Skip to content