Časopis FrankopanFrankopan broj 49, srpanj 2020

Pročitajte novi broj glasila Grada Kraljevice.
12. kolovoza 2020.

Dragi sugrađani,

pozdravljam Vas u uvodu novog, 49. po redu broja našeg „Frankopana“. Svaki broj prilika je da Vas upoznamo sa zbivanjima, aktivnostima i procesima, s opisom i stanjem projekata u tijeku, kao i sa svim drugim zanimljivostima na području grada.

Od prethodnog broja prošlo je podosta vremena, svakako više nego u uobičajenim, normalnim okolnostima u kojima, na žalost ne živimo od mjeseca ožujka. Mnogo se toga desilo od posljednjeg broja, no pojava virusa COVID-19 svakako determinira proteklo razdoblje, a i sadašnjost. To je nešto na što nitko od nas nije računao. Promijenili su se na najdirektniji način naši životi, sve ono što je do jučer bilo normalno danas više nije, privikavamo se zajedno s cijelim svijetom na nove okolnosti i uvjete života, na neke “nove normalne“ živote, svjesni činjenice kako se moramo naviknuti i naučiti živjeti zajedno s pandemijom na što je moguće normalniji način. Istovremeno, nisu se promijenili naši životi samo s aspekta zdravlja, odnosno zaštite zdravlja i načina života u skladu s tim, već i smislu ekonomskih posljedica uvjetovanih pandemijom. S obzirom na pojačano prisustvo virusa posljednjih dana želim Vam od svega srca da ostanete i budete zdravi, da čuvate svoje zdravlje na odgovoran i discipliniran način, i da Vas u tome prate strpljenje, zrelost i razumijevanje.

Protekla četiri mjeseca, a i danas živimo vrijeme odgovornosti, pameti, potrebitog zajedništva i solidarnosti. Kao gradonačelnik koristim priliku zahvaliti svima Vama, mojim sugrađanima na načinu na koji ste prihvatili i živite novonastalu situaciju. Koristim priliku iskazati veliko zadovoljstvo i zahvalu prema Stožeru civilne zaštite na njihovom ogromnom doprinosu i odlično odrađenom poslu dosada, na radu, angažiranosti, volontiranju i nesebičnosti. Zahvaljujem načelniku Stožera Bojanu Đanoviću i zamjenici načelnika Stožera Pauli Vučković, DVD-u Kraljevica i zapovjedniku Mauru Kružiću, Crvenom križu Kraljevica i predsjednici Dubravki Poljanšek, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, liječnicama dr. Mirandi Copetti Modrčin i dr Ružici Stojanović ispred Doma zdravlja Kraljevica, zaposlenicima ljekarne “Galler“, zaposlenicima 2. policijske postaje Rijeka na čelu sa zapovjednikom Marinkom Puškarićem, zahvaljujem se svim mjesnim odborima na području grada Kraljevice, udrugama, sportskim klubovima. Zahvaljujem se i Stožeru civilne zaštite Primorsko goranske županije na čelu s načelnikom Markom Borasom Mandićem s kojim sam u svakodnevnoj komunikaciji, po potrebi i nekoliko puta dnevno, te epidemiolozima iz KBC Rijeka na izvrsnoj interakciji. Posebno se zahvaljujem zaposlenicima svih trgovina na području grada, zaposlenicima banke, pošte i ostalih prodajnih mjesta, što su svo vrijeme krize, pa i danas na “prvoj liniji“ i riskiraju vlastito zdravlje kako bi nama životi bili normalniji.      Svi smo zajedno u jednoj sinergiji uspjeli držati situaciju pod kontrolom i sačuvati naša zdravlja i živote.

S druge strane mi smo kao Grad, gradska administracija nastojali, nastojimo i uspijevamo funkcionirati normalno, privikli smo se na novonastale okolnosti i radimo što je moguće bolje u interesu Grada i Vas sugrađana. Možda je najbolji prikaz, ili “snimak stanja“ u Gradu rebalans proračuna izglasan i donesen na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 18. lipnja 2020. godine kada su izglasane prve izmjene i dopune Proračuna Grada Kraljevice za 2020. godinu, kao i projekcije za 2021. i 2022. godinu. Grad Kraljevica je u 2020. godinu ušao s rekordnim Proračunom, a Rebalansom proračuna je došlo do  dodatnog povećanja od 22%, te Proračun sada iznosi preko 41,6 milijuna kuna.

Uvijek je izazovno planirati proračun, no pandemija je učinila ovaj rebalans proračuna još izazovnijim. Grad se našao u zahtjevnoj, ali istovremeno izazovnoj i projektno poticajnoj situaciji, jer su s jedne strane zbog pandemije smanjeni prihodi, a s druge strane nikada nije imao toliki obim započetih projekata, i to većinom sufinanciranih iz EU fondova i ministarstava.

Bez obzira na to što je konačni rezultat prvih izmjena i dopuna Proračuna povećanje za 22% (zbog niza novih projekata), ovaj rebalans direktno zbog pandemije “trpi pad“ prihoda od oko 1,6 milijuna kuna. I usprkos tome donijete su olakšice poduzetništvu zbog ublažavanja posljedica pandemije. Prava iz socijalne skrbi nisu dirana i nastavljeno je  s financiranjem nadstandarda za naše građane. Prvenstveno se odnosi na financiranje produženog boravka, logopeda, ranog učenja informatike, besplatnih radnih materijala (knjige, radne bilježnice…) za sve učenike OŠ Kraljevica, na sufinanciranje prijevoza, na potpore za novorođenčad koje smo u ovoj godini opet povisili i sada iznose 2.500,00 kuna, na poklon bonove za umirovljenike. Umanjeno je u rashodima ono što se prema programima sigurno neće održati  s obzirom na epidemiološke mjere. Sve materijalne troškove sveli smo na minimum. Određene uštede smo pronašli i na održavanju. Mjere štednje smo proveli u gradskoj upravi i u našim ustanovama. Prema svim pozicijama proračuna smo pristupili racionalno, razmišljajući kako prebroditi ovo razdoblje. Grad je iskoristio mogućnost za ostvarivanje prava na beskamatni kratkoročni zajam, mjeru Ministarstva financija za premošćivanje situacije nastale zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza uslijed odgode plaćanja i/ili obročne oplate, odnosno oslobođenja od plaćanja poreza na dohodak, prireza i doprinosa.

“Glavni krivac“ povećanja Proračuna je u prvom redu  proširenje komponente Grada Kraljevice u projektu „Putovima Frankopana“. Naime, osim postojeće komponente Grada Kraljevice, uređenja okoliša dvorca Frankopan u vrijednosti od 10 milijuna kuna, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa (SAFU) je uz prethodnu pripremu projekta i kompletne dokumentacije od strane Grada odobrila proširenje komponente i na obnovu atrija dvorca Nova Kraljevica Frankopan. Izvesti  će se radovi sanacije galerije hodnika na prvom katu i stepeništa do prvog kata s restauracijom kompletne kamene plastike i zidnog oslika, te elektroinstalaterske radove rasvjete. Vrijednost radova procijenjena je na ukupan iznos s PDV-om od  3.351.498,70 kn.  Obnova unutrašnjeg pročelja omogućit će siguran obilazak posjetitelja i potpuni doživljaj atrija dvorca, što je preduvjet ostvarenja ciljeva projekta, odnosno uvećane fluktuacije posjetitelja, dodatnog razvoja turističkih potencijala, i samoodrživosti objekta. Ovo odobravanje sredstava za projekt atrija rezultat je zajedničkog rada, detaljnih zahtjevnih priprema, višemjesečnog rada gradske administracije, projektanata, konzervatora, rezultat vizije, nastojanja i naše upornosti. Rebalans obuhvaća i čitav niz postojećih projekata u trenutnoj provedbi , kao i onih što se pripremaju i nadolaze.

Pored spomenutih okoliša dvorca Frankopan u vrijednosti od 10 milijuna kuna, i uređenja atrija dvorca Frankopan od 3,4 milijuna kuna, tu je još projekt uređenja atrija Trga Kaštela Zrinski, odnosno poznate ljetne pozornice u srcu grada u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna za što smo ovih dana dobili “zeleno svjetlo“ od SAFU, dakle projekta financiranog iz EU izvora u okviru programa “Povežimo se baštinom.“ Iz EU izvora sukladno rebalansu financirati ćemo uređenje novog dječjeg parka Šmrika vrijednog 300.000 kn u neposrednoj blizini Doma Šmrika i POS-ovih stanova. Javna nabava za izvođača radova za POS stanove raspisana je, trenutno je u fazi pregleda dokumentacije i očekujemo skori početak radova. Također smo ovim rebalansom predvidjeli i uređenje unutrašnjosti Doma u Šmriki, kako bi svojim izgledom bio dostojan građana Šmrike i Šmričkih mačkara. POS-ova zgrada s poslovnim prostorima, novi dječji park, uređeni Dom znače novi centar Šmrike i to me kao porijeklom Šmričana posebno raduje. Iz EU izvora financirati će se i uređenje edukativne ribarske staze u Nerizu u vrijednosti od 1 milijun kuna. Projekt je odobren i uskoro raspisujemo nabavu za odabir izvođača.

Stavka sanacije pomorskog dobra od 683.000 kn je već odrađena prije sezone kupanja, a ukupno je od prošle sezone kupanja u pomorsko dobro uloženo 2,5 milijuna kuna na obnovu glavnog kupališta Oštro, lukobrana kupališta i “hreljanske plaže“ na Bakarcu. U proračunu, ali i bagerima na terenu realizira se projekt uređenja Lipice 1 financiran većim dijelom iz sredstava Ministarstva turizma u vrijednosti od 720.000 kn, a priprema se Lipica 2 s predviđenih 1 milijun kuna. U proračunu se nalaze stavke vezane za naknadu obnove javne rasvjete prema JPP ugovoru, projekta vrijednog 11,0 milijuna kuna kojim smo obnovili i uveli energetski učinkovitu javnu rasvjetu na području cijelog grada. Trenutačno se širi groblje u Kraljevici 1. faza u vrijednosti od 1,15 milijuna kuna, radi se cesta Podbanj 2 u vrijednosti od 2,2 milijuna kuna. U proračunu je svoje mjesto našla rekonstrukcija ulice Mali Dol u Križišću, zatim izrada detaljnih urbanističkih planova u Šmriki u vrijednosti od 420.000 kn čime želimo pripremiti uvjete za prostorno održivu i urednu gradnju. Proračun “pokriva“ i sportsko igralište iza osnovne škole Kraljevica, uvođenje besplatnog interneta na području cijelog grada, obnovu Turkovićeve ulice u Kraljevici, projekt nove ceste Oštro, projekt ceste Podbanj 3, projekt nove plaže Oštro, proširenje groblja Šmrika, parking i park Carovo. Nakon što smo kroz urbanistički plan lokaciju izdvojili iz područja Lučke Uprave, trenutačno pripremamo projektnu dokumentaciju i krećemo u izgradnju novog doma Sportskog ribolovnog Društva “Jastog“ u Črišnjevi, kako bi nakon godina čekanja šmrički ribari imali svoje mjesto za okupljanje kao nekada i bolje nego nekada. Osigurali smo sredstva za obnovu krova crkve Svetog Nikole što smo odradili u sinergiji s crkvom i svećenikom Matijom Žugajem, preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ugovor o dodijeli 300.000 kn iz EU fondova potpisao je ministar Marko Pavić i potpuna obnova krova crkve Svetog Nikole uskoro kreće.

Realizirati ćemo projekt “Zdravo jedem“ kojim ćemo iz EU izvora financirati i nabaviti novu opremu za kuhinju vrtića, te provesti dodatne razine i standarde prehrane putem edukacije i konkretne primjene kod vrtićke djece. U stalnom smo kontaktu i s KD „Vodovod i kanalizacija“ zajednički pripremamo, koordiniramo i “guramo“ projekt “Aglomeracija Kraljevica“ izgradnje vodovoda i kanalizacije, projekta vrijednog gotovo 200 milijuna kuna.

Iz svega navedenog vidljiv je intenzitet, opseg i zahtjevnost posla koji je u tijeku i posla pred nama, a istovremeno se mnogi nadolazeći i nespomenuti projekti pripremaju. U velikom smo investicijskom ciklusu na području cijelog grada. S druge strane kad se osvrnemo iza sebe i pogledamo realizirane projekte u protekle tri godine (obnova osnovne škole, fasada dvorca Frankopan, Lučica Carovo, pomorsko dobro, čitav niz obnovljenih ulica i cesta, nova javna rasvjeta…) osjećamo da smo na dobrom putu.

S obzirom na preuzete i trenutne financijske kapacitete grada, kao i na neizvjesnost uslijed pandemije COVID-a, a istovremeno ogroman projektni zamah, sasvim je jasno kako je provođenje navedenih projekata i procesa nemoguće bez suradnje sa svim razinama i institucijama s kojima se grad dotiče. Tu doslovno mislim na “sve stepenice“ sustava od Primorsko goranske županije, SAFU, na doslovno sva ministarstva i ministre, te Vladu RH na čelu s predsjednikom. Bez dobre suradnje sa svima njima, komunikacije, interakcije i sinergije bilo bi nemoguće financirati i provesti i manji dio od spomenutih projekata, a posebno one koji dolaze i koje zajednički planiramo realizirati.

Nalazimo se u srcu ljeta, koje zbog spomenutih okolnosti odstupa od idealnih zamisli nečeg što uobičajeno ljeto jest. Mi smo kao Grad odlučili ove godine ne imati program “Leta va Kraljevici“. Prateći situaciju na dnevnoj razini i slijedeći upute epidemiologa i nacionalnog Stožera zaključili smo kako nije uputno i pametno provocirati potencijalne zdravstvene rizike upuštajući se u organizaciju masovnih događaja i okupljanja. Kao gradonačelnik smatram da je potrebno biti obazriv, oprezan i proći kroz ljeto i ljetna događanja na jedan kontroliran i decentan način, održavajući postojeću situaciju, i ono što trenutno imamo u turističkom, gospodarskom i naravno zdravstvenom smislu. Svaki dodatni rizik i eventualna ekspanzija pandemije imali bi za posljedicu urušavanje trenutne stabilne situacije, što je smatram u ovom trenutku nepotrebno.

Ovaj uvodnik završavam radostan sa spomenom na našeg vlč. Miju Likovića, odnosno na činjenicu da smo na prijedlog Župnog pastoralnog vijeća podržanog od brojnih župljana,  našeg svećenika, Gradskog vijeća grada Kraljevice, mene kao gradonačelnika, dana 03. lipnja 2020. stepenice koje vode s naše rive do crkve Svetog Nikole imenovali i nazvali “Stube mons. Mije Likovića“, godinu dana nakon njegovog odlaska na “neko bolje mjesto“ koje je svojim životom zaslužio. Naš Mijo je na svom životnom putu preko 40 godina darivao kraljevičane svojom dobrotom, blagošću, poniznošću, skromnošću, nadom, svojim ponosom kojeg je zadržao i nosio na osobit način, iako ga put života nije mazio. Bio je uspravan, uzdignut, snažan, a istovremeno miran i dostojanstven, zahvalan Bogu na svemu što mu je podario.  I tu dolazimo do pravog pitanja, ali i odgovora koji nam je svojim životom dao monsinjor. Kako je moguće da u današnje vrijeme agresivnih, bezobzirnih, pohlepnih, grabežljivih, nekulturnih, nametljivih, prijetvornih, lažnih, materijalnom interesu podložnih ljudi u nas najdublje prodiru i naše srce i duše obuzimaju ljudi poput Mije Likovića? Odgovor je jednostavan, odgovor je njegov životni put, odgovor je Isusova ljubav koju je čuvao i Božji blagoslov koji ga je mazio. Taj odgovor jest nada svima nama koji živimo na ovom svijetu, toliko potrebna i prevažna.

Upravo taj odgovor bio je glavni razlog zašto smo skale odlučili nazvati imenom mons. Mije Likovića, skale kojima se vjernici, hodočasnici uspinju prema crkvi Svetog Nikole u kojoj je naš Mijo služio Bogu i nama preko 40 godina. To je i poruka kojom želimo istaknuti one koji su svojim životom zaslužili biti primjeri i uzori nama koji smo tu, i onima koji dolaze…

Ako bar dio dobrote, poniznosti i Kristove ljubavi koju je živio vlč. Mijo pređe na one koji se budu uspinjali ovim stepenicama…tada smo uspjeli…TADA IMA NADE.

Sličan sadržaj

X
Skip to content