Gradska upravaObavijest lovačkog društva “Srndać”

20. svibnja 2020.

Lovačko društvo „Srndać“ je nakon niza zaprimljenih prijava i zahtjeva za poduzimanjem mjera radi otklanjanja opasnosti i zaštitu od šteta od divljih svinja na području Grada Kraljevice dalo priopćenje kako slijedi:

Na sve prijave za poduzimanjem mjera radi otklanjanja opasnosti i zaštitu od šteta od divljih svinja na području Grada Kraljevice smo do sada reagirali u skladu s mogućnostima koje nam pruža Zakon o lovu i pripadajući propisi u okvirima kojih je naša udruga dužna djelovati.

Sukladno odlukama Nacionalnog Stožera civilne zaštite od ožujka 2020. godine nismo imali slobodan pristup lovištu te su sve akcije prihrane, zaštite i lova koje preventivno poduzimamo obustavljene. Nacionalni Stožer civilne zaštite još nije dopustio nastavak svih aktivnosti u lovištu. Očekujemo dozvolu za nastavak radnih aktivnosti prihrane i zaštite i lovnih aktivnosti smanjenja brojnog stanja divlje svinje prema Naredbi o sprečavanju širenja ASK početkom lipnja ove godine.

Organizirati ćemo da lovnik Društva ponovno obiđe lokacije iz prijave i predmetni dio granice lovišta kako bi utvrdili sve okolnosti i eventualne dodatne akcije koje se mogu poduzeti.
U normalnim okolnostima kad imamo pristup lovištu, članovi Društva na rubovima lovišta izvan naseljenog mjesta izlažu prihranu divljači kako bi divljač držali van područja naselja, a na poznatim putevima migracije postavlja i fizičke prepreke i po potrebi repelente, kako bi se spriječile migracije prema naselju.

Nedostatak repelenata koji se koriste (https://chemisol.hr/proizvod/chemisol-sredstvo-za-odbijanjt-za-divlje-svinje/) je ograničeno trajanje (7-10 dana) i pojačano slabljenje i prije tog roka uzrokovano vjetrom ili padalinama, tako da je jedini siguran način zaštite postavljanje ograda ili popravljanje postojećih suhozida.
Skrećemo pozornost građanima čiji se objekti nalaze unutar područja naselja, a izvan granica lovišta, da prema pozitivnim zakonskim propisima, materijalnu štetu na okućnicama građana dužni su sprečavati vlasnici i korisnici površina izvan lovišta o vlastitom trošku uporabom adekvatnih zaštitnih sredstava (npr. dovoljno jakih i čvrstih ograda, suhozida i sl.) i plašila.

Ponašanje samih građana utječe na ponašanje divljači:

  • ostavljaju se otpaci hrane kojima se divljač hrani,
  • ne ubiru se plodovi (trešnje, višnje, jabuke, kruške, cibori, dren, smokve,…),
  • postoje otvorene vodene površine na kojima divljač nalaze vodu,
  • okućnice se ne ograđuju dovoljno visokim ogradama da se dolazak i migracija divljači spriječi,
  • ruše se suhozidi zbog neodržavanja,
  • zbog neodržavanja livada, šuma se sve više približava naselju i postaje sve gušća.

Upravo neodržavanje okoliša mjesta, prvenstveno privatnih parcela koje su nekada bile vinogradi, oranice i sjenokoše u okolici naselja i u samim naseljima, a danas su postale šuma i neprohodna makija, najviše utječe na ponašanje divljači.

Lovačko društvo „Srndać“

X
Skip to content