Gradska upravaMaškare preuzele ključ Grada

17. siječnja 2021.

16. siječnja, simboličnim preuzimanjem ključeva grada, službeno je započelo peto godišnje doba u našem gradu.

Unatoč neobičnim okolnostima i ove godine tradicija maškaranih običaja se nastavlja. Na području grada Kraljevice subotom će odjekivati muzika članova maškara, koji će uz pridržavanje aktualnih mjera i s ograničenim brojem sudionika, muzikom uveseljavati građane.

Šmričke mačkare krenule su obilaziti svoje mjesto već prvu subotu, dok mesopustari Kraljevice započinju s obilaskom subotu nakon preuzimanja ključeva. Gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić, ove im je godine povjerio zadatak borbe protiv koronavirusa, u nadi da ga nakon ponovnog preuzimanja ključeva više neće biti.

Ključ Grada preuzeo je meštar mesopustara Alem Bašić koji je najavio otvaranje kafića kao jedan od prvih poteza nove vlasti. Iako će radi koronavirusa izostati mnoga događanja na području Grada Kraljevice, posebice tradicionalni i veseli “tanci” koji se godinama održavaju u Kraljevici, Križišću, Šmriki i Bakarcu, maškare će neovisno o tome svake subote uveseljavati svoje mještane svirajući u Kraljevici, Šmriki i Križišću.

Sada nam više no ikada nedostaje dobrog raspoloženja i optimizma, a za vrijeme svoje vladavine maškare će se truditi da nam barem dio toga vrate. Vjerujemo da će maškare za vrijeme svoje vladavine uspjeti istjerati svo zlo i ono loše što nas je zadesilo u prethodnoj godini te da je ovo prvi i posljednji put sužene i simbolične vladavine maškara u našem gradu.

Grad Kraljevica poštuje, njeguje i održava maškaranu tradiciju pružajući materijalnu i nematerijalnu podršku i potporu svim maškaranim Udrugama s područja grada, a Udruge nastavljaju vrijedno osmišljavati i raditi na aktivnostima kako bi i dalje očuvale tradiciju i običaje svoga kraja.

I ponosno svake godine poručuju: ŽELIMO VAN SE NAJBOLJE VA NOVEN LETU, DA SE VIDIMO I K LETU VA JOŠ VEĆEN BROJU I U TO IME BUBANJ I MUZIKA SLOŽNO UDARAJ!

X
Skip to content