Komunalni infoLuka Carovo svečano otvorena

Završen projekt ukupne vrijednosti 8 milijuna kuna
3. rujna 2019.

U prisustvu ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, svečano je otvorena luka za javni promet Carovo koja je financirana od strane Primorsko-goranske županije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena a projekt je ukupno vrijedan 8 milijuna kuna.

Svečanom skupu su prisustvovali i zamjenica župana Marina Medarić, gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić i ravnateljica ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena Dijana Mihaljević.

Luka se sastoji od pet gatova dužine 282 metra i ukupne površine od 1.102 četvorna metra sa 110 vezova s vanjske strane i mogućnošću priveza 40-tak manjih plovila s unutarnje strane gatova. Ugrađena je i LED rasvjeta sa solarnim napajanjem. Ovime je uveliko povećana razina sigurnosti za plovila i nautičare koji su do uređenja luke plovila privezivali na improviziranim molićima. Omogućen je i pristup osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.

Ministar Butković zadovoljno je naglasio da mu je drago što se je zajedničkim snagama uspjelo završiti ovaj projekt koji je započeo 2017. godine, a Ministarstvo je izdvojilo ukupno 6,3 milijuna kuna. Uspjelo se po prvi puta koristiti i europska sredstva za gradnju lučke infrastrukture i do sada su ugovorilo oko 300 milijuna kuna, a ukupno je na raspolaganju oko 700 milijuna kuna. Ono na što je ponosan je što se uspjelo pokrenuti veliki investicijski ciklus u čitavu lučku infrastrukturu, jer zna se što znači izgraditi luku, lukobran itd., to je nova slika naših mjesta.

Zamjenica župana Marina Medarić izrazila je zadovoljstvo uređenjem luke i istaknula da je ovaj projekt nemjerljivo važan za sve građane grada Kraljevice i okolnih krajeva, za sve naše primorce koji žive uz more i od mora. Kada se govori o 20 godina postojanja županijskih lučkih uprava, može se reći da su one ispunile svoju zadaću. U ovoj renesansi, zadnje dvije godine izgradnje, u pomorsko dobro uloženo je preko 200 milijuna kn.

Ravnateljica Županijske lučke uprave Bakar-Kraljevica-Kostrena Dijana Mihaljević istaknula je da je u proteklih pet godina pokrenut i realiziran čitav niz projekata na područjima koja su pod ingerencijom ŽLUBKK, a posebno na području Grada Kraljevice i luke Kraljevica. Uz dovršetak bazena Carovo, sanirana je obala ispod ustanove Fortica dok su na operativnoj obali u središtu gradske luke izvedeni ormarići s priključcima za struju i vodu. Kraljevica je dobila i značajan broj nautičkih vezova koji će doprinijeti njezinom nautičkom i turističkom razvoju.

Kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić sa zadovoljstvom je istaknuo da se na ovo čekalo četrdeset godina. “Stare, derutne opasne moliće zamijenili smo s novim, modernim i to na jedan prekrasan način. Nisam očekivao ovako brzu realizaciju i dobru izvedbu, koja služi na ponos Kraljevice. Mi smo Grad relativno malog proračuna od dvadesetak milijuna kuna, a imamo projekte vrijedne 250 milijuna kuna. Realizirati ih možemo samo sinergijom sa Županijom i Ministarstvima te europskim fondovima”.

Carovo bi uskoro trebalo dobiti i novi parking s tridesetak parkirnih mjesta, a trenutno se čeka građevinska dozvola.

X
Skip to content