Gradska upravaGrad Kraljevica ponovno je dobitnik najviše ocjene (5) za razinu proračunske transparentnosti

7. srpnja 2023.

Institut za javne financije predstavio je 5. srpnja 2023. godine rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja proračunske transparentnosti svih hrvatskih županija, gradova i općina u razdoblju studeni 2022. – travanj 2023.

Prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica – izražena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama – od mogućih 5 iznosi 4,6. Devetnaest županija objavilo je svih 5, gradovi prosječno 4,83, a općine prosječno 4,55 dokumenta.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Proračunska transparentnost mjerena je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina, na vrijeme i u odgovarajućoj formi, a to su:

  • izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2021.
  • izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2022.
  • prijedlog proračuna za 2023.
  • izglasani proračun za 2023.
  • proračunski vodič za građane za 2023.

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama regionalnih/lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju od studenog 2022. do travnja 2023. i to na dan pretraživanja.

Takvim izračunom razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.

Više informacija o rezultatima istraživanja dostupno je u Osvrtu Instituta za javne financije, te na interaktivnoj karti s podatcima i detaljnim rezultatima analize svih županija, gradova i općina.

X
Skip to content