Frankopan broj 50, prosinac 2020

28. siječnja 2021.

Drage sugrađanke i sugrađani,

pozdravljam Vas na početku Nove 2021. godine te Vam od srca želim obilje mira, zdravlja, ljubavi i sreće. Iza nas je jedna teška i posebna godina obilježena pandemijom COVID-19, izvanrednim okolnostima i mjerama, do sada nezabilježenim u novijoj svjetskoj i hrvatskoj povijesti. Nažalost, sve to kao da nije bilo dovoljno pa su našu zemlju zadesila dva strašna, razorna potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji. Protekla godina ostat će zapamćena kao jedna od najtežih u našoj novijoj povijesti, a posljedica svega toga značajna je promjenanačina naših života.

Kao gradonačelnik moram iskazati zadovoljstvo što smo usprkos svemu nastavili normalan rad i poslovanje Grada. Uspjeli smo održati gotovo sve standarde u širokom spektru prethodno zacrtanih programa. Nismo smanjivali potrebe u odgoju i obrazovanju, u socijalnoj skrbi i zdravstvu, u razvoju civilnog društva, u programu vatrogastva, linijskog prijevoza, neznatno smo smanjili javne potrebe u sportu i tehničkoj kulturi. Održali smo normalno poslovanje dječjeg vrtića. Kako sam već prije rekao, nismo odustali od nijednog
projekta, već smo u tom smjeru napravili dodatne napore u smislu realizacije.

Projekt „Putovima Frankopana“, nakon uređenog pročelja, sanitarija, posjetiteljskog centra, centra za interpretaciju, nakon obnove poda i svodova trijema prvog kata, radovi na dvorcu ulaze u završnu fazu. U tijeku su radovi na uređenju okoliša dvorca u vrijednosti od 10,5 milijuna kuna, te radovi na uređenju atrija dvorca u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna. Završetkom svih radova u vrijednosti od preko 20,0 milijuna kuna u prvoj polovici 2021. godine dvorac Frankopan zasjat će punim sjajem i postati jedinstveni, prepoznatljivi ponos Grada, centar društvenog, kulturnog i turističkog života.

Projektom uređenja parka na rtu Lipica, opremili smo prostor modernim spravama za vježbanje, dječjim igralištem, hortikulturom i novom komunalnom opremom. Postavljen je i info panel, a to je tek prvi korak, prva faza u realizaciji projekta novog Oštra, kojim ćemo u potpunosti urediti plaže i šetnicu našeg prelijepog i dragocjenog prirodnog rezervata. Već sljedeće godine nastavljamo s drugom fazom izgradnje plaže Oštro-Lipica II. u vrijednosti od milijun kuna.

U tijeku su radovi na izgradnji poslovno-stambene zgrade APN POS Šmriki, u vrijednosti od gotovo 7,0 milijuna kuna, čime će Šmrika će dobiti centar kakav zaslužuje. Istovremeno ćemo omogućiti mladim obiteljima zadovoljavanje stambenih potreba uz standardizirane kvalitete stanovanja. U neposrednoj blizini nove zgrade, uskoro će započeti i izgradnja novog, modernog dječjeg parka u vrijednosti od 350.000 kn osiguranih iz EU izvora.

Krajem godine završena je sanacija krova Crkve Svetog Nikole u ukupnoj vrijednosti od 350.000 kuna osiguranih putem EU izvora zahvaljujući Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, i to nam je najbolji i najprikladniji poklon koji smo mogli dobiti od Svetog Nikole. Vrijednost cjelokupnog kompleksa koji čini crkva Svetog Nikole sa starim dvorcem Zrinskih je praktički nemjerljiva, od iznimne povijesne i kulturne važnosti, i zato vrlo aktivno radimo na tome da dvorac Zrinski bude uz Frankopan impresivan ponos našeg Grada. U tom smjeru u sklopu projekta „Povežimo se baštinom“, potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava te uskoro započinju radovi na obnovi Trga Zrinski, odnosno naše Ljetne pozornice. Projekt je financiran iz sredstava Europske unije u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna. Ovim projektom atrij kaštela dobit će novu infrastrukturu, popločenje s grbom obitelji Zrinski koji će biti vidljiv iz zraka, prirodnu pozornicu za održavanje manifestacija, nove sanitarne čvorove, opremu i info punkt . U atriju Kaštela omogućen je prostor koji će biti gospodarske namjene i time će doprinijeti samoodrživosti projekta te pružiti dodatan sadržaj posjetiteljima i građanima. Sredstvima ministarstva kulture (200.000 kuna) napravili smo konzervatorski elaborat cijelog dvorca Zrinski, što je pretpostavka daljnjih zahvata, renoviranja i projekata na Zrinskom.

Radovi na proširenju groblja Kraljevica u vrijednosti od gotovo milijun kuna su pri samom kraju. Groblje Kraljevica dobit će 64 novih grobnih mjesta, izrađeni su potporni i ogradni zidovi, uredile su se pješačke staze i hortikulturalne površine te pristupna cesta. Ovo je prva faza pripremljenog projekta koji obuhvaća izgradnju ukupno 128 grobnih mjesta, s dodatnim nišama.

Nakon što smo izgradili dionicu Podbanj I, nastavili smo i završili Podbanj II, u duljini od preko 200 metara. Novi kolnik, nogostup, vodovodni ogranci, oborinska
odvodnja, priključci sanitarne kanalizacije, nova javna rasvjeta, sve u ukupnoj vrijednosti od preko 2,3 milijuna kuna nešto je što su građani tog dijela Kraljevice čekali gotovo 30 godina. Nakon Podbanja I i Podbanja II, već smo pripremili projektnu dokumentaciju za potpuno novu dionicu Podbanj III, dugačku gotovo 300 metara kojom će se na vrlo atraktivnoj lokaciji u Gradu otvoriti novi potencijali u stanovanju i u turizmu.

Zahvaljujući ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u pomorsko smo dobro u protekle tri godine uložili preko 12,0 milijuna kuna, i nakon niza saniranih i uređenih lokacija na Oštru, Carovu i Bakarcu, u ovoj smo godini obnovili centralni dio kupališta Oštro u vrijednosti od 650.000 kuna. U 2021. nastavljamo s obnovom.

Obnovljena je komunalna oprema u svim našim mjestima, dotrajale dječje sprave na dječjim igralištima zamijenjene su novima, na grobljima postavljene su nove i veće kante za otpad, nabavljeni su individualni spremnici za komunalni otpad i započela je podjela korisnicima, postavljena je nova autobusna čekaonica u Šmriki. Dobivena su sredstva u vrijednosti od 15.000 eura za projekt WIFI4EU, i sva naša mjesta dobit će javne punktove pokrivene besplatnim internetom. Prijavili smo projekt pod nazivom Town Twinning 2020, iz programa Europe for Citizens. Projektni partneri su nam gradovi iz Slovačka, Poljske i Češke. Iznos potpore koji se očekuje je 25.000 eura, a glavni cilj projekta je povezivanje i
zbližavanje građana unutar Europe, kao i međusobno upoznavanje kultura, tradicija i gastronomija.

Projekt uređenja edukativne ribarske staze Neriz u vrijednosti od milijun kuna biti će financiran iz EU izvora, a izvođenje radova pripremamo kroz 2021. godinu. Kroz taj projekt Neriz će dobiti prekrasnu, lijepu, informativnu i edukativnu šetnicu uz more. Pripremamo EU projekt muzeja brodogradnje u sklopu dvorca Frankopan, kako bi konačno valorizirali i prikazali gotovo 300 godina prisustva brodogradnje na području Grada. Nakon rekonstrukcije dionice Veli Dol i ceste Križišće-Drivenik napravljena je sva potrebna dokumentacija za rekonstrukciju ulice Mali Dol u Križišću, i uskoro započinju radovi u vrijednosti od 250.000 kuna na izgradnji potpornog zida i sanaciji kolnika u duljini od 120 m. Također, planiramo obnoviti i cestu Stipčići na Križišću, kao i ceste na Bakarcu u neposrednoj blizini crkve i u Francezovu.

U tijeku je izrada dokumentacije za proširenje groblja Šmrika, nakon koje će se krenuti u projekt proširenja groblja. Nakon predivne, nove vizure Grada, koju nam je s morske strane omogućila novoizgrađena lučica Carovo, nastavljamo još snažnije i odlučnije u tom smjeru. Projekt nove lučice Črišnjeva planiramo realizirati u suradnji s Lučkom upravom i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. U tijeku je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju novog ribarskog doma RŠK JASTOG u lučici Črišnjeva, lučici koja će s ova dva projekta postati prostor dodatnih komunalnih, nautičkih kapaciteta i ribarskih sadržaja, svojevrstan novouređeni centar zbivanja na “šmričkom moru“.

Napravljena je sva potrebna dokumentacija, dobivena je građevinska dozvola i raspisana javna nabava za izvođenje radova na rekonstrukciji dijela Turkovićeve
ulice i izgradnji parkirališta Fortica. Odobrena su nam sredstva, te čekamo potpisivanje ugovora za projekt socijalnog uključivanja djece i mladih „Stori po svoju“. Ovim projektom 150 djece i mladih dobit će priliku sudjelovati u 40 programa, istraživati svoje interese i upoznati vršnjake s kojima će podijeliti iskustvo stvaranja.

U tek započetoj godini očekuje nas čitav niz zadataka, od planiranih projekata do održanja standarda u širokoj lepezi programa. Pred nama je izazovno i zahtjevno razdoblje kojem pristupamo odlučno i odvažno. Štoviše, trenutačne okolnosti predstavljaju za sve nas dodatni izazov i poticaj, motiv za dodatni napor, a sve kako bi ostvarili zacrtano i naš Grad učinili boljim i ljepšim mjestom za život.

Vaš gradonačelnik

Related Posts

X
Skip to content